L'accident del castell inflable de Caldes de Malavella segueix sent una incògnita, mentre els Mossos d'Esquadra continuen investigant les causes que podrien haver originat el fatal desenllaç. El balanç actual de víctimes és d'una nena que va morir ahir i sis menors hospitalitzats, una petita de les qual es trobaria en estat greu. 

La causa més probable de l'accident seria el mal ancoratge de la instal·lació i no una hipotètica explosió que projectés l'estructura a una alçada considerable. Segons indica Sergi Ferran, gerent de l'empresa Tarraco Adventure, que es dedica a vendre i llogar castells inflables, apunta a El Nacional "l'inflable està dissenyat perquè es desinfli progressivament i hi hagi temps per evacuar". Segons sospita la mateixa font, "va fer més vent del normal i els ancoratges no ho van suportar". L'empresari ha indicat al mitjà que la seva companyia no ha proporcionat l'estructura accidentada el diumenge al restaurant. 

Les explosions en aquest tipus de castells inflables són poc habituals, tot i així indica que seria possible en el cas dels castells inflables que s'instal·len sobre la superfície de l'aigua. 

Que diu la normativa vigent?

La llei que regeix els castells inflables està recollida en la normativa europea UNE-EN 14.960:2014 i explica que els materials han d'estar certificats i amb un nombre de sèrie, és a dir, una matrícula d'identificació. Segons indica l'empresa consultada al seu web, "lamentablement no hi ha masses equipaments que disposin d'aquesta certificació". També s'especifica en la normativa, que encara que l'estructura hagi superat les diverses revisions, no és segura si el seu origen en la construcció no és el correcte i el marcat per la normativa europea. 

La Generalitat també regula l'ús d'aquestes instal·lacions i també especifica, a l'igual que la normativa europea, que aquests inflables no es poden utilitzar en cas que el vent superi els 38 km/h

Sobre la instal·lació, no especifica que ho hagi de fer un tècnic amb una titulació. Així i tot, l'empresa consultada indica que tots aquells inflables que es lloguen inclouen la instal·lació de l'estructura amb persones que hi tenen experiència. A més, un monitor supervisa el castell mentre s'utilitza. 

El paper de l'Ajuntament

La instal·lació de l'estructura exigeix un permís per part de l'Administració, un document que el restaurant no tenia, segons ha assegurat l'alcalde de Caldes de Malavella. El poble farà avui un minut de silenci per la menor que va morir ahir poques hores després de l'accident. Encara hi ha sis nens hospitalitzats, dels quals una nena estaria en estat greu. També s'ha convocat un ple extraordinari a les 18.45h per decretar dos dies de dol.