"Torna a ser Sant Jordi de veritat". Així defineix el dia d'avui un dels milers de catalans i catalanes que aquest 23 d'abril han tornat a sortir al carrer per viure la diada després de l'aturada de l'any passat. Enguany, Sant Jordi es viu amb optimisme i, com molts ciutadans apunten, "amb més ganes que mai". 

La Covid, però, encara ha obligat a canviar algunes de les tradicions d'aquest dia tan especial. La distància, els aforaments i les mascaretes encara són protagonistes d'aquest Sant Jordi i, a més, el virus ha obligat a descentralitzar els actes i les parades, un fet que ha beneficiat els territoris i que no tothom ha vist amb mals ulls.

Més enllà de Barcelona, Catalunya ha tornat a sentir l'olor de llibres i els carrers s'han tornat a tenyir del roig de les roses.

 

Lleida s'adapta

Els lleidatans han omplert des de primera hora del matí l'avinguda Francesc Macià, l'escenari escollit enguany per garantir les mesures de seguretat. Visitants i paradistes han coincidit que ja tenien "ganes" de tornar a celebrar aquesta festa després de suspendre's l'any passat per la Covid-19 i que aquest canvi d'ubicació és un "encert" perquè permet guardar distàncies ja que és més ample que l'Eix Comercial.

L'espai compta amb dues entrades i sortides limitades per tanques, gel hidroalcohòlic i aforament limitat a mil persones. S'hi han ubicat deu llibreries i editorials, la parada de la Paeria i sis floristeries, totes de professionals del gremi. L'avinguda s'ha tallat parcialment al trànsit per facilitar la circulació de persones.

sant jordi 2021 lleida - acn

Imatge: Lleida durant aquest Sant Jordi 2021 / ACN

L'encant de Girona, en el seu màxim esplendor

També Sant Jordi amb regust de normalitat a Girona, si no fos per les mascaretes, el gel hidroalcohòlic, la distància de seguretat i els controls d'accés obligats per la pandèmia. Al llarg del matí, bona afluència tant a l'esplanada de la Copa (on hi ha les paradetes de floristeries i llibreries) com a la Devesa, l'espai reservat a les entitats. Entre un lloc i l'altre s'hi reparteixen una seixantena de parades. En alguns moments, s'han començat a formar cues sota un sol radiant per accedir-hi. Els paradistes i els gironins s'han abocat a gaudir de la diada, sobretot després que el confinament estronqués el Sant Jordi del 2020. Arreu de la ciutat, també hi ha punts de venda just davant dels comerços.

Ben a prop, Figueres celebra aquest divendres el Sant Jordi més atípic amb una setantena de parades distribuïdes entre la Rambla i la plaça Catalunya i amb control d'aforament. Des de primera hora, els estands dels dos espais han rebut una gran afluència de visitants. Tant és així que, en diversos moments, s'han generat cues als accessos. 

Figueras Sant Jordi 2021 - acn

Imatge: Figueres / ACN

Les Terres de l'Ebre aposten pels autors locals

Satisfacció a Tortosa on la diada també està recuperant les sensacions perdudes. El temps acompanya, s'han tret parades al carrer de forma esponjada i repartides per tots els barris, i els escriptors signen en diversos establiments i en grups reduïts. L'afluència a llibreries i floristeries és alta des de primera hora i fins i tot estan venent més del que s'havia previst. "La gent en tenia ganes i l'any passat ens ho van passar molt malament i teníem molta il·lusió per aquest dia", ha apuntat Rosa Tost, de la Floristeria Tost de Tortosa.

A l'Ebre es presenten més de 90 novetats editorials del territori. El premiat 'Les Closques' de Laia Viñas i el conte infantil de Carme Forcadell estan sent els més demandats.

El cor de Catalunya també batega

Les places i carrers de la Catalunya Central han rebut un degoteig constant de visitants aquest divendres amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi. Manresa, Vic i Igualada han tret les tradicionals parades de llibres i roses al carrer en espais perimetrats i controls d'aforament per complir les mesures sanitàries de la Covid-19.

A Moià, per exemple, els alumnes de totes les escoles han protagonitzat una lectura de textos en diferents places del municipi. El sol i la pujada de temperatures que acompanya aquesta diada de Sant Jordi també ha afavorit que més gent hagi sortit al carrer. És el cas de la Fina, una veïna de Vic, que està especialment contenta, ja que és el primer Sant Jordi que pot viure amb la seva néta de dos anys.

sant jordi 2021 Vic - acn

Imatge:Els carrers de Vic / ACN

Tarragona celebra la "normalitat"

Tarragona torna a celebrar la Diada de Sant Jordi en unes condicions força similars a les d'abans de la pandèmia. Després d'un 2020 sense festa el 23 d'abril i d'una jornada descafeïnada al juliol, els tarragonins es tornen a reunir en la via més icònica de la ciutat per comprar llibres i roses. Tot i això, la covid-19 ha obligat a prendre mesures extraordinàries.

D'entrada s'ha reduït l'espai expositiu a dos trams, només s'ha permès la presència de llibreries i floristeries professionals i s'ha establert un control d'aforament per evitar aglomeracions. Això ha fet que des de gairebé primera hora s'hagin format cues. Tot plegat fa que els llibreters prevegin facturar un 50% del que era habitual, però malgrat això es donen per satisfets.