Catalunya ha estat sempre país de conflictes bèl·lics i les conseqüències materials són que per tot el país és fàcil localitzar artefactes, alguns encara sense detonar, i alguns encara amb càrrega explosiva, de les guerres que s’han lliurat a casa nostra. Se’n poden trobar a l’espai natural o al mar, però també en cases i finques particulars, algunes amagades i mai descobertes, com les granades de la CNT de Castellbisbal, i també guardades com tresors personals i familiars en trasters i garatges.

Des de l’1 de gener de 2012 els agents especialistes en desactivació d’explosius dels Mossos d’Esquadra, el TEDAX, han fet inventari de totes aquestes troballes i n’han editat un mapa interactiu. Segons les dades de la policia catalana, s’han localitzat i retirat 8.273 artefactes explosius bèl·lics durant els darrers 12 anys a Catalunya. Concretament, 2.081 projectils d’artilleria, 100 bombes d’aviació, 2.110 granades de mà, 3.491 granades de morter, 26 granades de fusell, 237 espoletes, 17 bombardes, 189 coets i 6 mines.

La majoria de les troballes, de la Guerra Civil

Si bé la majoria de recuperacions d’artefactes estan relacionats amb la Guerra Civil, la més propera temporalment, també s’han recuperat armes i explosius de les Guerres de Successió del segle XVII-XVIII, la invasió napoleònica o Guerra del Francès i les Carlinades. D’aquestes troballes, se n’han destruït 6.923. En concret, els agents han detonat de forma controlada 1.595 projectils d’artilleria, 82 bombes d’aviació, 1.553 granades de mà, 3.242 granades de morter, 12 granades de fusell, 223 espoletes, 184 coets, 12 bombardes i 4 mines.

mapa2023
Imatge del mapa editat pels Mossos d'Esquadra sobre la recuperació d'artefactes / CME

Aquest mapa que avui s’ha presentat, liderat pel sergent Gustau Aparisi, sotscap de l'àrea TEDAX-NRBQ de Mossos d'Esquadra, i l’historiador Jordi Amigó Barbeta, va en la línia del compromís decidit dels Mossos d’Esquadra per treballar i col·laborar en la recuperació i preservació de la memòria històrica al nostre país. 

Tot i que el mapa ensenya que s’han trobat més artefactes en algunes zones concretes, no sempre és on hi ha hagut més conflictivitat. Alguns dels artefactes que s’han recuperat són en llocs de magatzem o de retirada, com, per exemple, les granades de Castellbisbal, tal com ha explicat el sergent Aparisi. D’aquestes troballes en destaquen moltes, com, per exemple una de l’any 2006, mentre es feien les obres de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra de Cerdanyola del Vallès. Es van trobar tres bombes SD250 sense detonar que havien estat llençades per la Legion Condor alemanya durant els bombardejos de la Guerra Civil. Aquest mapa s'anirà actualitzant amb les noves troballes dels Mossos d'Esquadra, tot i que també cal afegir-hi les que ha intervingut la Guàrdia Civil també en territori català.
 

Què fer si trobem un artefacte a casa o al medi natural?

Cal recordar que en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba. En una situació així, s’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc i facin una extracció segura, ja que és extremadament perillós qualsevol mena de manipulació.

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!