El passat 8 de gener, el TEDAX dels Mossos d’Esquadra, la unitat especialitzada en desactivació i retirada d’explosius de la policia catalana, van recuperar dotze granades de mà en un fals sostre d’un pis de Castellbisbal (Vallès Occidental). El propietari va alertar a la Policia Local quan estaven fent obres i les van trobar. La policia municipal va activar els Mossos i es va fer la retirada d’aquest material perillós i històric. Es van poder retirar amb seguretat si bé quan van ser descobertes una de les granades va caure a terra i un dels fiadors es va activar. Per sort, aquest tipus d'armament té dos mecanismes de seguretat i va evitar una desgràcia.

Efectius del TEDAX dels Mossos i en col·laboració amb el caporal Miquel Ruiz, especialista en documentació històrica del cos dels Mossos d’Esquadra, van fer una recerca per saber quin era l’origen d’aquestes granades de mà i es va poder arribar a saber que el pis havia estat, abans i durant la Guerra Civil, un punt de trobada dels anarquistes de la CNT

Edifici ocupat per la CNT i per la Falange

Gràcies a la documentació conservada en l’arxiu històric municipal es va concloure que, l’edifici, construït a principis del segle XX, era propietat d’un veí benestant del municipi que va ocupar càrrecs polítics en les gestores municipals designades pels governadors civils tant durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-30), com durant el bienni negre (1934-36). L’edifici, però, va ser ocupat per la CNT i van aprofitar l’avenç de les tropes franquistes per amagar els explosius. Aquest 25 de gener va fer, exactament, 85 anys de l’entrada de les tropes revoltades a Castellbisbal. 

 

L’avenç franquista feia que alguns dels líders anarquistes i democràtics es retiressin i van optar per amagar-ne part dels explosius en estructures construïdes específicament per a aquest ús, com van ser dobles murs o falsos sostres, com en el cas de Castellbisbal. Però ja amb la guerra guanyada pels franquistes, l’any 1939, l’edifici va ser recuperat i va ser la seu de la Falange, el partit únic durant la dictadura de Francisco Franco. Les granades, però, seguien allà. Sense saber-ho, els líders del partit, i de les seccions Auxilio Social, la Secció Femenina i el Frente de Juventudes, van fer reunions amb dotze granades de mà dels anarquistes amagades sobre el seu cap. 

Edifici recuperat i ara en obres

A mitjans de la dècada dels anys 60, quan la dictadura franquista va fer un gir cap a la tecnocràcia i la Falange va perdre la seva presència en tots els àmbits, també en el món local, la família propietària de l’immoble va recuperar l’habitatge i hi van entrar a viure, fins aquest 2023, que l’han venut. Durant unes obres d’aquest nou propietari es van trobar les granades, que ja han estat retirades i recuperades pels Mossos.

Tedax CastellBisbal
Els efectius del TEDAX de Mossos d'Esquadra han recuperat els explosius, amagats en un fals sostre | CME.