A les Terres de l'Ebre diuen: "Quan vénen los tres barbuts, arriben los freds cascarruts". I... justa la fusta! Arriba la setmana dels barbuts (Sant Pau Ermità el dia 15, Sant Antoni Abad el 17 i Sant Maür el dia 18), i es desplomaran les temperatures. Tradicionalment sempre s'ha dit que aquesta és la setmana més freda de l'any però atenció perquè, aquest cop, serà extraordinàriament gèlida. Tot Catalunya estarà sota zero amb les temperatures més baixes dels últims anys.

Aquest divendres ha estat l'últim dia amb temperatures relativament suaus y, al vespre, s'ha començat a notar un ambient més fresc. 

Les temperatures cauran en picat durant el cap de setmana. 

La patacada més forta la patirem dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve amb mínimes de fins a -20ºC al Pirineu, de -7ºC o -8ºC a l'interior (comarques de Lleida, Catalunya central), de -5ºC al prelitoral (per exemple, al Baix Llobregat nord, al Vallès o al Penedès) i de fins a -2ºC a la costa. A Barcelona, les mínimes rondaran els 0ºC.

Només nevarà al Pirineu

Nevarà bastant a la cara nord del Pirineu (Val d'Aran, nord del Pallars, Alta Ribagorça i Principat d'Andorra). De manera més dèbil, també nevarà a la resta de la serralada. En canvi, a gran part de Catalunya, aquesta setmana tan gèlida serà força assolellada. Com a molt, caurà alguna enfarinada sorpresa a la resta de la meitat nord del país, sobretot a les comarques de Girona. 

Fortes ventades

Atenció amb les ventades que tindrem dissabte, diumenge i dilluns, amb ratxes superiors als 100 km/h. Això farà que la sensació de fred ja sigui molt acusada durant el cap de setmana.

Perillen els conreus

L'onada de fred ens acompanyarà tota la setmana que ve. L'ambient més gèlid el tindrem a mitjans de setmana. Es tracta d'una onada d'aire fred d'origen siberià que porta temperatures més baixes que el fred polar. La humitat serà baixa a moltes comarques, tindrem gelades negres fins pràcticament la mateixa costa. Això pot provocar danys importants en la collita d'hortalisses d'hivern al Baix Llobregat i al Maresme. També pot fer mal a la collita tardana de taronja i mandarina a les Terres de l'Ebre i, fins i tot, a les branques d'olivera d'alguns sectors de l'interior del país.

Més casos de grip

Tot i que ja fa dies que la grip, a Catalunya, està en fase d'epidèmia i ja tenim alguns serveis d'urgències col·lapsats, els virus aniran a més coincidint amb aquest episodi tan gèlid. Justament, la setmana que ve podríem tenir el pic màxim de casos de grip. De fet, hi ha una altra dita popular d'aquests dies: "Setmana dels barbuts, setmana d'esternuts".