Un fenomen astronòmic mai vist en 120 anys s'acosta a Catalunya. I és que, el 12 d'agost del 2026, es podrà observar un eclipsi solar total, que deixarà a les fosques el cel de l'Estat espanyol. Aquest fenomen comportarà una assistència massiva de visitants a les regions on millor es podrà observar i on durarà més temps, com les illes Balears, Tarragona o les Terres de l'Ebre. Davant l'impacte social i econòmic que es preveu per l'eclipsi, el Govern ja es prepara per fer front a aquesta situació, i ha creat una comissió interdepartamental per a la coordinació i gestió de les actuacions relacionades amb l’eclipsi solar total. La comissió, presidida pel president Salvador Illa, i amb la vicepresidència de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, estarà integrada per representants de 13 departaments diferents de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). A més, també comptarà amb el suport tècnic i científic de diversos centres especialitzats.

Dispositiu del Govern

Tot i que falta més d'un any per a l'eclipsi, el Govern ha decidit començar a organitzar-se tenint en compte l'experiència d'altres llocs del món que han viscut un fenomen similar i una de les principals qüestions a preparar serà la mobilitat.  El 21 d'agost del 2017 als Estats Units 154 milions de persones van seguir en directe l'eclipsi solar i 20 milions de persones es van desplaçar a la franja des d'on es podia observar. Wyoming va multiplicar la seva població temporalment i després del fenomen a Idaho i Wyoming es van produir importants embussos. El seguiment va ser tan massiu que el moviment de turisme va ser equivalent a celebrar 50 Superbowls. El 8 d'abril del 2024, els Estats Units van viure un altre eclipsi solar total a Vermont. 

La demanda d'allotjament, serveis turístics i activitats d’observació es pot multiplicar exponencialment, amb l’arribada de públic tant local com internacional. El fet que coincideixi amb el pic de les vacances d'estiu i que el fenomen no serà visible completament des de l’àrea metropolitana de Barcelona, fa preveure un elevat volum de desplaçaments cap a les comarques del sud del país, especialment les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Entre les accions previstes pel Govern destaquen la creació de punts oficials d’observació, la distribució massiva d’ulleres homologades, l’activació de dispositius especials de trànsit i emergència, i la posada en marxa de campanyes educatives i informatives, tant en centres escolars com a través dels canals institucionals. L'eclipsi és una oportunitat que aprofitarà el Govern per fomentar l’interès per l’astronomia, la ciència i la sostenibilitat, i per apropar aquests àmbits a la ciutadania. També és una possibilitat de reforçar el posicionament del país com a destinació de referència en coneixement, divulgació científica i astroturisme. 

Què és un eclipsi solar?

Els eclipsis solars són fenòmens visibles en una estreta franja sobre la superfície de la Terra, l'amplada màxima de l'ombra és d'uns 300 quilòmetres i la durada màxima del fenomen és de 7 minuts i 36 segons. Cada 18 mesos aproximadament es produeix un eclipsi total de sol i en un lloc de la terra, hi ha de mitjana un eclipsi solar cada 370 anys. 

El 12 d'agost del 2026, per primera vegada en 120 anys, la Lluna cobrirà completament el Sol i enfosquirà el cel convertint el dia en nit durant un breu interval de temps. Aquell dia la Lluna s’alinearà de forma precisa entre la Terra i el Sol, cobrint-lo completament durant poc més d’un minut i mig. L’últim que es va poder veure a Catalunya va ser el 30 d’agost de 1905. A territori català, la franja de totalitat travessarà el terç sud i a ciutats com Lleida, Tarragona i Roquetes. La totalitat serà visible durant un màxim d’1 minut i 32 segons. El moment de la totalitat es produirà a les 20.30 hores quan el Sol es trobarà a una alçada de 4-5 graus sobre l'horitzó i només es podrà observar en bones condicions des de llocs amb un horitzó oest sense obstacles. 

Aquest eclipsi serà el primer d'una sèrie de tres eclipsis visibles des d'Espanya entre el 2026 i 2028, una coincidència excepcional en el calendari astronòmic. S'espera que el pròxim eclipsi total de sol es produeixi el 2 d'agost del 2027, tot i que a Catalunya serà parcial, ja que només serà del 80-90% de cobertura. El 26 de gener de 2028 arribarà un eclipsi anular de sol, també visible des de Catalunya.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!