El Departament d’Educació s’obre a reduir una hora lectiva dels professors catalans si els sindicats es comprometen a desconvocar la vaga prevista pels dies 7 i 28 de setembre. Segons ha pogut confirmar ElNacional.cat, es tracta d’una mesura que la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray només tiraria endavant si hi ha acord amb els sindicats. Es tracta d’un punt molt important, perquè les negociacions han anat avançant en els darrers mesos fins al punt que aquesta qüestió s’havia convertit en l’actual obstacle per no arribar a una entesa. Fonts sindicals indiquen a aquest diari que ara cada organització que forma part del comitè de vaga valorarà la proposta de la Generalitat, i que després es prendrà una decisió conjunta “de manera unitària”. La resposta podria arribar en els pròxims dies. De fet, aquest dijous a la tarda tornarà a haver-hi una altra reunió amb el Departament. Els representants de mestres i professos mantenen a hores d'ara les mobilitzacions previstes pel 7 i 28 de setembre.

Cal tenir en compte, no obstant això, que aquesta mesura no podria entrar en vigor fins al pròxim mes de gener, ja que les plantilles i els horaris d’aquest setembre ja estan fixats; encara que els sindicats demanen que sí que s'apliqui des de principi d'aquest mateix curs. De totes maneres, tirar endavant aquesta mesura es traduiria en les següents reduccions d’hores lectives: els professors de primària passarien a fer 23 hores (en comptes de 24), i els d’ESO passarien a fer-ne 18 (en comptes de 19). Es tracta de l’horari que els docents d’aquest país tenien abans que es fessin les retallades per culpa de la crisi econòmica.

Aquesta mesura, tan reclamada pels sindicats en els darrers mesos, va ser rebutjada per Educació perquè el Departament va assegurar que no era viable no només econòmicament, sinó també tècnicament, i va proposar reduir l’hora en primer lloc a primària (aquest curs 2022-23), i després a secundària (pel curs 2023-24). La unitat sindical va fer que el comitè de vaga demanés el pastís sencer, i ara la conselleria es planteja tirar endavant la mesura només si rep la llum verda dels representants de mestres i professors. El Govern calculava llavors que tirar endavant aquesta mesura costaria la xifra aproximada de 170 milions d’euros, i que això implicaria introduir 1.463 mestres a infantil i primària, i 2.009 a secundària.

La pilota, a la teulada dels sindicats

Fa només tres dies la portaveu del sindicat majoritari USTEC, Iolanda Segura, lamentava davant dels micròfons de Rac1 que el Departament d’Educació no s’havia posat en contacte en els darrers mesos amb els sindicats per tal d’arribar a un acord. En aquella entrevista, es mostrava pessimista sobre la idea d’arribar a una entesa abans que comencés el curs, però ara la pilota està a la teulada dels professors, que tenen en les seves mans acceptar la proposta del Departament i desconvocar les vagues del 7 i 28 de setembre.