El Regne Unit es resisteix a donar llum verda al turisme britànic a Catalunya aquest estiu. Segons l'última actualització de Londres, tot l'Estat menys Balears seguiran en ambre en el semàfor que regeix aquelles zones a les quals està permès fer turisme sense restriccions. Així, tot i que podran venir a estiuejar, quan tornin a casa els turistes hauran de fer una quarantena obligatòria de 10 dies, a banda de pagar fins a tres testos de Covid, un abans d'embarcar a l'avió i els altres dos en tornar al Regne Unit. 

En canvi, tal com demanava el govern balear, els turistes podran viatjar a les Illes sense aquestes restriccions a la tornada. Aquesta és una decisió molt important pel sector turístic de l'arxipèlag, que havia viscut amb molta decepció que en les actualitzacions anteriors del semàfor, el ministeri de Transports britànic es negués a donar un tracte diferenciat a aquesta regió que té una incidència acumulada molt menor que la del Regne Unit. Aquest canvi entrarà en vigor el 30 de juny. 

Canàries, també en ambre 

Canàries, que també demanava un tracte diferenciat s'ha tornat a quedar fora de la llista verda. Aquesta comunitat autònoma es troba en un moment d'expansió del virus i els indicadors epidemiològics estan a l'alça. La situació és especialment preocupant a l'illa de Tenerife. 

tuit ministre transport britanic

Que han de fer els territoris per passar a la llista verda com les Balears? Tot i que no hi ha un llistat d'indicadors concrets, es té molt en compte el percentatge població vacunada, la taxa d'infecció, la prevalença de variants preocupants i l'accés del país a dades científiques, entre d'altres. Justament, al Regne Unit la variant majoritària és la delta, abans coneguda com a índia. Aquesta es troba en fase d'expansió a Espanya. 

Menys restriccions pels vacunats 

 

De totes maneres, Boris Johnson ha obert la porta a què les persones completament vacunades, que representen més d'un 60% de la població, puguin viatjar amb menys restriccions, també als països de la llista ambre, com Catalunya. D'aquesta manera, no haurien de fer la quarantena de deu dies en tornar a casa, fet que ara mateix fa difícil que els britànics es puguin permetre viatjar. En aquest sentit, Grant Schapps, ministre de Transports britànic, ha fet una piulada explicant que aquesta és la seva intenció "més endavant en l'estiu". 

Justament avui, en el marc del Consell Europeu, la cancellera alemanya Angela Merkel ha demanat que tots els britànics que viatgin a qualsevol país de l'Unió hauria de fer una quarantena, com a mesura preventiva per evitar l'expansió de la variant delta.