A les Illes Balears, la gent treballa a l’estiu per poder superar els hiverns. Amb l’augment de la població vacunada -justament les Illes és una de les zones amb menys població protegida-, el relaxament de les mesures restrictives i l’obertura de les fronteres, aquesta regió tan dependent espera amb candeletes l’arribada dels turistes. Però, n’arribaran d’arreu del món? De moment, no sembla possible. 

Mesos de contenció

A les Illes s’ha mantingut un protocol per contenir la Covid molt rígid. Després de l’estat d’alarma, per exemple, el TSJIB va avalar que el toc de queda, en lloc de eliminar-se, com a la resta d’Espanya, es mantingués fins el divendres 4 de juny, quan el Tribunal Suprem el va prohibir. Les restriccions sobre la restauració han estat igualment molt fermes: també fins el passat divendres no estava permès que els restaurants obrissin a l’interior durant la nit. 

Entre fortes queixes de la població, que no entenia unes mesures tan estrictes en una de les zones d’Espanya amb menys incidència acumulada, s’ha aconseguit retenir el virus i convertir les Illes en un destí segur per rebre el turisme. 

Dependència del turisme nacional i alemany

Segons les previsions de la PIMEM (Petita i Mitjana Empresa de Mallorca), Balears podria recuperar un 60% del turisme del 2019, l’últim estiu sense pandèmia. Comparant-ho amb l’any passat, per exemple al juliol, es va reduir l’arribada de turistes a les Illes en un 70%: es va passar de 2.788.719 a 830.000.

Per aconseguir aquestes xifres, les Balears hauran de consolidar-se com a destí segur, com ja són considerades per una majoria de països que permeten desplaçar-s'hi. Sumant les bones dades de la regió amb l’obertura d’Espanya al turisme europeu sense restriccions per a les persones vacunades, ja comencen a arribar, amb comptagotes, els primers turistes als aeroports i hotels. 

Francina Armengol presidenta de las Islas Baleares / Europa Press

La presidenta de Balears, Francina Armengol, amb una mascareta per promoure el turisme a les Illes / EP

S'espera que bona part dels visitants provinguin d’Alemanya. Les bones dades de Balears han provocat que aquest país consideri a la comunitat autònoma un lloc segur per viatjar, a diferència d’altres regions d’Espanya. Aquesta notícia va ser rebuda amb alegria, ja que la seva arribada és fonamental per salvar la temporada turística, sobretot a Mallorca, on l’any passat, un 41% de qui hi va anar a passar les vacances el mes de juliol ho era. 

Els turistes espanyols també poden entrar a les Balears si ja s’han vacunat, han superat la Covid, pertanyen a una comunitat amb menys de 60 casos d’incidència acumulada, o bé acrediten un test negatiu. En el seu cas, el turisme nacional l’any passat va ser el més nombrós a totes les illes, però Menorca hi té una especial dependència: l'agost del 2020, un 76% dels que hi van estiuejar venien de la península. 

Però… què passa amb el Regne Unit? 

Balears té una incidència acumulada de 39 casos els últims 14 dies, la menor de tota Espanya. La del Regne Unit se situa als 97. Així i tot, el govern de Boris Johnson no recomana viatjar a les Balears. Per què? 

Des de Londres, a principis de maig es va elaborar un semàfor pel qual els britànics s’havien de guiar a l’hora d’organitzar les seves vacances: els països en verd no tenen restriccions per viatjar-hi, als països en vermell, hi tenen prohibit descalçar-s’hi, i els països en taronja es troben en una situació intermèdia: s'hi pot viatjar però acreditant una PCR negativa a la tornada i fent una quarantena de 10 dies. 

Des de llavors, Espanya es troba en aquesta categoria, però des de l'arxipèlag no entenen per què no reben un tracte diferenciat. En un principi, des del ministeri de Transports britànic s’havia de valorar aquesta possibilitat, però amb l’actualització de dades del passat dijous 3 juny, tant Espanya com les Balears van continuar en taronja. Ara, ha estat l’ambaixador britànic a Espanya qui ha tornat a obrir aquesta possibilitat, però des de les Illes no se’n refien. Fins al 28 de juny no hi haurà novetats. 

Des del Govern de les Illes Balears, la seva presidenta, Francina Armengol, no ha fet res més que repetir que la seva comunitat és una destinació segura per a tots els turistes. Tot i que les Illes ja no depenen tant del mercat britànic com en anys anteriors, quan eren majoria, sobretot per Menorca i Eivissa, segueixen sent imprescindibles per superar un altre estiu a mig gas. 

Imatge principal, uns turistes arriben a l'aeroport de Palma, Mallorca / EP

Dades del Govern de les Illes Balears.