Catalunya està en alerta per neu, vent i temporal marítim. Un "còctel de tres fenòmens", tal com ha qualificat el director general del Meteocat, Eliseu Vilaclara, que obliga a extremar les precaucions.

El moment més crític serà demà dissabte, tot i que des d'avui i fins dilluns es preveu un episodi de neu, vent i mala mar sever. Es tracta d'un temporal que estarà generalitzat a tot el país i que entra pel Sud i avança pel centre de Catalunya fins els Pirineus.

Davant la situació que s'espera de cara les properes hores i que afectarà tot el país, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha comparegut d'urgència amb els responsables dels diferents dispositius del departament, com Protecció Civil i Mossos d'Esquadra.

Sàmper ha recomanat "no sortir" i només fer "desplaçaments necessaris i inajornables". S'han activitat tots els dispositius per a garantir els serveis bàsics de gas, electricitat i xarxes telefòniques, per què hi hagi el menor grau d'afectació possible. 

Cal "mínima mobilitat i màxima precaució", ha dit el comissari de Mossos Joan Carles Molinero.

El NACIONAL nevada port del Compte gener 2019

Circulació restringida per camions

A partir de les 19 h ja no podran circular per les carreteres els vehicles pesants fins dilluns a les 6 h.

S'han activat tots els dispositius de sal i màquines lleva-neu i es faran reunions del comitè tècnic dels plans NEUCAT, VENCAT i PROCICAT. Tots els plans estan en fase d'alerta. Demà a es 8 h hi ha una nova reunió per actualitzar la situació.

El temporal de vent i neu entrarà per les terres de l'Ebre i s'espera que demà arribi al centre de Catalunya. La cota de neu és de 0 metres, pràcticament al nivell del mar. S'esperen gruixos de neu de fins a 50 cm, al litoral podrien ser de 30 cm. "És un fet que no es dona sovint", ha explicat Vilaclara.

S'esperen també pluges i que la neu sigui humida. Això amb l'episodi de vent, provocarà gel i podria provocar caiguda de branques d'arbres o cablejat elèctric.

Pel que fa al temporal marítim, es preveu un temporal dur amb vent del nord-est, les onades podrien arribar als 4 metres. I per això també es demana evitar espigons i llocs on hi puguin haver cops de mar.

Evitar el col·lapse a les carreteres

Els Mossos d'Esquadra han reordenat tot el dispositiu Covid-19 "per evitar el col·lapse de trànsit i que la gent quedi atrapada". El comissari Joan Carles Molinero ha demanat "molta prudència i evitar sortides de vehicles les properes hores".

Els Mossos faran punts de control estratègics i recomanen que tothom s'informi abans de sortir de casa; que el vehicle estigui en condicions, tingui cadenes i s'hagin provat; i que en casos de viatges llargs que siguin inajornables es porti beguda, menjar i roba d'abric.

El consell: quedar-se a casa

Des de Protecció Civil, la seva subdirectora, Imma Soler, recomana "restringir la mobilitat i no sortir de casa". Es demana màxima precaució, si se circula, amb el gel i que es revisin els aparells de calefacció.

Es recomana, també, tenir cura de les persones grans que visquin soles. I insisteix en no apropar-se als espigons.