Protecció Civil ha decidit mantenir l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions (Inuncat) durant tot el cap de setmana davant la previsió d'intenses pluges, segons ha informat la Generalitat aquest dissabte en un comunicat. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) no descarta que se superi el llindar d'avís d'acumulació superior a 100 mm en 24 hores a les comarques del Pirineu nord-oest i central i Prepirineu, sobretot a l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà (Lleida), fet que ha posat en alerta les autoritats.

Segons els mapes, el llindar se superarà a les cotes més elevades del vessant sud del Pirineu, on fins i tot pot nevar per sobre dels 1.800 metres. De moment, a primera hora de la tard d'aquest dissabte "no s'han reportat incidències destacables per part del Cat112". El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat aquest matí de precipitacions abundants a les comarques del nord-oest. "Entre ahir divendres i avui dissabte fins a les 10 del matí s'han recollit més de 20 mm a sectors del Segrià i del Pirineu i Prepirineu occidental, amb més de 50 mm a cotes altes del Pallars", ha explicat. En aquest sentit, ha puntualitzat que "en alguns sectors de l'oest del Segrià feia més de 2 anys que no hi plovia tant en un dia". A tall d'exemple, el SMC ha destacat un xàfec a primera hora del matí que ha deixat 39,6 mm a Raimat i 27,9 mm a Gimenells, el dia més plujós en aquestes localitats des del 23 de novembre de 2021. Per a dissabte i diumenge es preveuen pluges superiors a 20 mil·límetres en 30 minuts amb xàfecs acompanyats de tempesta i calamarsa.

El SMC apunta que malgrat que no es preveu un temporal "gaire important", les precipitacions poden comportar "un augment sobtat de rius i rieres". Més enllà de la pluja, hi pot haver ratxes de vent de més de 25 metres per segon a les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà (Lleida), Cerdanya (entre Lleida i Girona) i Ripollès (Girona). El vent bufarà de component sud i és probable que el llindar d'avís se superi a cotes altes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!