Un català ha participat en l'últim projecte de la NASA. El passat dia 5 de maig es va llençar la nau Insight, que tenia com a objectiu arribar a Mart i entendre la composició interna del planeta. El català Jordi Paredes va ser l'encarregat de treballar en la construcció del sismògraf de la nau, que ara ja està a l'espai.

En Jordi va estudiar Industrials a Barcelona i, un cop acabat, Enginyeria Aeronàutica a la Universitat Politècnica. En acabar la carrera, el català va anar a fer pràctiques a l’empresa Airbus a França i allà va decidir provar d’entrar a la NASA. Tot i que ell no n'esperava gaire cosa i ho veia com un objectiu complicat, finalment, va ser acceptat.

Tal com ha explicat Paredes al Via Lliure de RAC1, fa sis anys que forma part del Laboratori de Propulsió i de Sistemes de Vols de Pasadena, un laboratori on es dissenyen els motors dels vols interespacials. Avui en dia no és l’únic català que hi treballa.

L’Insight vol entendre la composició interna de Mart a partir dels terratrèmols que pateix i descobrir perquè dos planetes com la Terra i Mart, tan similars, són alhora tan diferents. A l'entrevista, en Jordi ha explicat algunes de les interioritats de la seva darrera missió, com ara la complexitat de seguir les dades que puguin recopilar-se, les complicacions de l'aterratge o les dificultats per controlar tots els factors que hi intervenen.