"L'únic que vull és tornar a casa". És el que implora l'Arnau Sendra, un jove de Badalona que aquests dies viu una autèntica odissea, atrapat a Uganda en ple caos mundial pel coronavirus i després d'haver passat la malària. L'única forma que té de tornar és amb un vol que surt aquest divendres de Kampala, la capital, però el govern d'Uganda l'obliga a fer una quarantena de 14 dies i no li permet sortir del país, tot i haver donat negatiu en la prova del Covid-19. 

El seu malson va començar el passat 27 de març, quan va començar a tenir símptomes clars de la malària. Va ser aleshores quan va trucar a l'asseguradora per demanar un tractament i el van portar a un hospital de Kampla. Allà, li van fer la prova d'aquesta malaltia tropical i li van demanar si es podia sotmetre també al test del coronavirus. En principi només havien de dur-lo a un hospital públic, fer-li la prova, rebre els resultats en dues o tres hores, i tornar a la primera clínica. Semblava simple, però el que havia de ser una cosa ràpida es va convertir en una odissea de quatre dies. 

Durant aquest periple va saber que havia donat positiu en malària, en la modalitat més servera que hi ha. "Si se't complica perquè el tractament no arriba et pots quedar tetraplègic o inclús morir", explica en un vídeo que ha penjat a Youtube, per demanar ajuda. Després de quatre dies en un hospital públic de Kampala on havia de suplicar perquè li donessin el tractament de la malària, i també pel menjar i l'aigua, finalment va tenir la prova del coronavirus: negatiu

Just aleshores, quan semblava que la llum apareixia al final del túnel i que el tornaven al primer hospital per acabar el tractament de la malària, no va ser així. Ell i alguns pacients més de l'hospital van ser posats en una camioneta i els van portar en un lloc que semblava "una presó", on els van dir que havien de fer una quarantena de 14 dies. Després de molts esforços, aquest dimecres va aconseguir sortir d'allà i ser traslladat a un apartament on ha acabat el tractament intravenós per la malària. 

El govern d'Uganda, però, no el deixa sortir. Malgrat haver donat negatiu en Covid-19 li fan fer la quarantena i si abans de divendres no pot haver resolt el cas, perdrà l'avió i no podrà tornar a Catalunya. "Si em quedo aquí passat el dia 3, no hi haurà més vols. M'hauré de quedar aquí i la situació serà complicada", lamenta, i afegeix: "si no són capaços de gestionar un hospital amb 20 persones, no m'imagino quan en tinguin desenes de milers".

Per sortir d'aquest malson només hi ha una opció: un vol autoritzat per d'aquest divendres i que val uns 2.500 euros, malgrat que els preus normals són uns 400 o 500. Després, ningú sap si se'n podrà operar cap més.

En conversa amb El Nacional, l'Arnau explica que està en converses amb el consolat i l'ambaixada espanyola i assegura que estan intentant que el deixin sortir de l'apartament on l'obliguen a confinar-se i anar a l'aeroport. De moment, però, encara no hi ha resposta del govern d'Uganda. També han intentat posar-se en contacte amb la Generalitat i segueix "a l'espera de saber què poden fer". El seu cas, però, no és únic: hi ha fins a 20 espanyols més atrapats al país.