El reguitzell de delictes que els Mossos d’Esquadra imputen als detinguts avui durant l’explotació del cas Hydra, on s’ha volgut escapçar la cúpula dels violents Casuals demostra el tipus de persones que hi ha darrere d’aquesta organització criminal hereva dels Boixos Nois i vinculada als ultres del FC Barcelona. Els Mossos no només els investiguen per les seves relacions amb incidents contra altres grups ultres, els Casuals, segons la policia, havien organitzat una xarxa criminal temuda i molt perillosa amb ramificacions al narcotràfic i a les extorsions.

L’operatiu, que ha avançat ElNacional.cat, ha arrencat al voltant de les sis de la matinada d'aquest divendres amb gairebé una vintena d’entrades per tot Catalunya, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona, sota la batuta de la Comissaria General d’Informació i també de la Unitat Central de Segrestos i Extorsions (UCSE) amb l’objectiu de detenir més de 40 persones relacionades amb els delictes d'homicidi, desordres públics, segrest, tinença d'armes, contra la salut pública, extorsió, pertinença a organització criminal i altres delictes connexos.

Al capdamunt de la piràmide dels Casuals els Mossos situen els dos temuts líders, Ricard Mateo i Paco el Gordo, que són també objectiu per detenir durant l'operació d'aquest matí en diversos punts de l'àrea metropolitana. Els assalts a casa d'ells s'ha fet amb agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) per la possibilitat que poguessin mostrar-se hostils amb la policia fins i tot amb armes de foc.

Tres crims relacionats amb els Casuals

De tots aquests delictes en sobta un, el d’homicidi. Segons han explicat fonts de la investigació a ElNacional.cat, els Mossos vinculen membres d’aquest grup d’ultres del FC Barcelona amb com a mínim un homicidi que es va registrar a la ciutat de Barcelona el passat mes de març. Els Mossos van interceptar, a la zona de Via Augusta, un cadàver al maleter d’una furgoneta, embolicat amb plàstics. El vehicle havia sortit d’un prostíbul d’un carreró de Gràcia i després de seguir-lo, agents de la unitat motoritzada de la policia catalana els van aturar quan enfilaven cap a la Diagonal.

A la part posterior del vehicle es va trobar el cadàver d’un home. Els dos conductors del vehicle, que ara la policia ha volgut vincular amb l’entorn dels líders dels Casuals FCB, van ingressar a presó. Ara per ara, però, no es coneixen més detalls d’aquest crim. El cas, que ha estat sota secret de sumari fins aquest matí, quan s’ha iniciat l'última fase de la investigació, ha estat tutelat pel jutjat número 12 de Barcelona, que és qui ara rebrà els diferents detinguts per decidir si ingressen a presó o queden en llibertat amb càrrecs a l'espera que arribi el dia del judici.

A més, els Mossos també relacionen els Casuals amb l'assassinat d'un jove marroquí assassinat a trets a Badia del Vallès el mes de febrer i fins i tot amb la desaparició d'un tercer home, una persona que, a hores d'ara, encara no ha aparegut. Els tres casos tenen com a denominador comú el tràfic de drogues.

 

No només radicals del futbol

Més enllà d’ultres violents vinculats al FC Barcelona, els Mossos fa mesos que els van darrere per la seva especialització en negocis, tots il·lícits, relacionats amb el tràfic de drogues, prostitució i també extorsions i segrestos pel control, entre altres coses, del territori per la venda de drogues. Entre el currículum de les diverses investigacions en paral·lel que han acabat totes sota el paraigua del cas Hydra que s’ha explotat avui, més enllà dels enfrontaments amb grups antagònics, com ultres de l’Espanyol, també hi ha agressions amb altres grups que es dediquen al narcotràfic. El passat mes de desembre els Casuals es van enfrontar a un grup del clan dels Jodorovich en una discoteca de Barcelona per un tema de drogues.

Els Mossos els hi tenen l'ull a sobre des de fa mesos, quan van notar que el grup, després d'anys sense molta activitat, s'havien tornat a reagrupar i començaven, també més enllà del futbol, a tornar a ser actius. La Policia Nacional, l'any 2021, va actuar contra ells en una operació que va servir per desmuntar una xarxa de prostitució que els Casuals, hereus dels Boixos Nois, havien organitzat a la zona de Sabadell i Terrassa.