Periodistes de tot l'Estat han presentat dues cartes a la fiscalia i al Consell General del Poder Judicial en defensa del dret a la informació i la llibertat de premsa després de la intervenció judicial al Diari de Mallorca, Europa Press i EFE Balears.

Demà, a més, hi ha convocada una concentració a les portes del Tribunal Suprem a Madrid i una altra davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

El jutge ha ordenat requisar els mòbils de periodistes del Diari de Mallorca, Europa Press i EFE per al "bolcat i estudi", diu la resolució judicial, de les dades emmagatzemades en els telèfons mòbils, ordinadors i pendrives per descobrir els suposats autors de filtracions en el cas, vulnerant la llibertat de premsa i el secret professional pel que fa a les fonts.

Més de 200 periodistes li van fer arribar a la fiscal general de l'Estat ahir la carta de rebuig al fet que el ministeri públic no s'oposés a l'ordre judicial. Avui se n'ha fet una altra dirigida al Consell General del Poder Judicial firmada per 658 periodistes. A més s'ha fet un manifest on, de moment, s'hi han adherit més de 800 periodistes de diferents mitjans de tot l'estat espanyol.

Tant en les cartes com en el manifest es fa constar "la intensa preocupació i alarma per la insòlita i injustificable intromissió en els drets que protegeix l'article 20.1.d de la Constitució produïda en el cas Cursach".

"En 40 anys de vigència de la nostra Constitució, cap membre del poder judicial havia ordenat entrades i escorcolls en mitjans de comunicació per confiscar telèfons mòbils i ordinadors de periodistes que tracten de complir la seva missió constitucional en relació amb un cas de corrupció: proporcionar informació veraç als ciutadans", diu l'escrit adreçat al màxim organisme judicial.

En la carta els professionals de la informació recorden al Consell General del Poder Judicial que "el secret professional dels periodistes és l'únic secret constitucionalment protegit i el seu sacrifici per perseguir un delicte de rellevament que, si de cas, estaria castigat amb una simple multa, representa no només un atac desproporcionat al dret fonamental a la informació sinó que també estableix un precedent gravíssim a demolir per complet i de forma indiscriminada la deguda protecció de les fonts periodístiques. Sense elles, la llibertat d'informació, fonament del sistema democràtic i d'una opinió pública lliure, simplement desapareix".

"Creiem que el Consell General del Poder Judicial, una de les missions essencials és procurar que els òrgans judicials actuïn de manera que mereixin la confiança dels ciutadans, no pot romandre aliè a aquest despropòsit. Apel·lem, per això, al seu bon criteri per transmetre a la societat el seu inequívoc compromís amb el dret fonamental a la informació sense ingerències indegudes", conclou la carta.

La resposta del CGPJ

El CGPJ ha respost avui mateix els periodistes amb un comunicat on "manifesta el seu compromís i la seva defensa del dret fonamental a la llibertat d'informació" i assegura que "comprèn la preocupació expressada pels professionals del periodisme i mitjans de comunicació en l'escrit que ens han dirigit el dia d'avui. Això és així perquè aquesta Comissió Permanent afirma que els drets constitucionals a transmetre, rebre informació veraç i al secret professional no s'esgoten en la dimensió subjectiva dels seus titulars, sinó que transcendeixen a una dimensió objectiva i es constitueixen en peça clau del nostre estat social i democràtic de dret: sense una premsa lliure que compti amb un marc adequat de protecció no és possible el desenvolupament d'una societat democràtica".

Però també tira pilotes fora i diu que no és el Consell General del Poder Judicial qui ha de revisar ni controlar les decisions que ha pres un jutge. I diu que "els mateixos professionals que s'adrecen al Consell coneixen la doctrina constant del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional que afirma que una vegada que un jutge ha adoptat una resolució judicial el Consell no pot interferir per modificar el seu contingut".

I torna a apel·lar a la independència judicial: "La qüestió jurisdiccional és un territori exempt de qualsevol interferència del Consell General del Poder Judicial. El contrari implicaria una intromissió indeguda d'aquest òrgan de govern amb la potestat jurisdiccional dels tribunals incompatible amb les funcions i competències del Consell i amb la independència dels jutges i tribunals".