Els productors ramaders catalans denuncien que fa trenta anys que el mercat està estancat, amb els preus congelats, i que s'han vist abocats a hipotecar-se per poder subsistir. Per què? Durant 13 anys, vuit empreses de la indústria làctia van pactar entre elles el preu de la llet que compraven als productors. Aquest és el plantejament (confirmat pel tribunal de la competència) en què es basa la demanda que 300 ramaders catalans, i fins a 1.000 de l'Estat espanyol, han presentat de forma col·lectiva per recuperar els diners que han deixat d'ingressar.

Què és un càrtel?

I d’això se’n diu càrtel. Es tracta de maniobres il·lícites per part de grans empreses per establir preus fixos, eliminant la competència entre ells, i repartint-se els beneficis en detriment del consumidor, que acaba sent el gran perjudicat. Hi ha hagut càrtels molt sonats com el del cotxe però n'hi ha d'altres no tan coneguts com el càrtel de la llet, que o fins i tot, el càrtel dels bolquers o el dels camions. I a partir d'aquí, què pot fer el consumidor  si està afectat per un càrtel? Com pot aconseguir una compensació econòmica si està afectat per un càrtel?

En declaracions per ElNacional.cat, els advocats Andoni Llosa i Albert Poch de Redi Abogados, estan especialitzats en aquesta mena de litigis i han liderat una de les defenses: "Un càrtel es pot donar en qualsevol sector on pocs operadors dominin un mercat i pot perjudicar empreses i persones tan reals com tu". Llosa recorda que l'11 de juliol del 2019, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va sancionar deu grans empreses làcties amb una multa de 80 milions d'euros perquè va considerar que van conformar un càrtel de la llet per alterar els preus de compra a la baixa.

L'exemple del Grup Bon Preu i Vaquers Plana de Vic

Una iniciativa que també fa front a aquest problema és la darrera liderada pel Grup Bon Preu i Vaquers Plana de Vic amb un acord pel qual han arribat per comercialitzar llet dels productors de la Cooperativa a un preu que fa sostenible la producció làctia a Catalunya i l’arrelament i la continuïtat de les produccions làcties del país. La iniciativa s’ha  materialitzat gràcies a la participació i bona entesa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Ajuntament de Vic, la Llotja de Vic, la Cooperativa de Vaquers Plana de Vic i Bon Preu. Aquesta llet es comercialitza a tots els establiments Bonpreu i Esclat, aproximadament 200 punts de venda, des de principis d’any sota la marca Terra i Tast amb cobranding amb Vaquers Plana de Vic. Terra i Tast és la marca que Bonpreu i Esclat posa als seus productes frescos i plats preparats de qualitat i sempre de proximitat, amb la qual cosa encaixa perfectament amb aquesta proposta de llet. Aquesta està envasada en ampolla de litre i en material plàstic PET reciclable.

Càrtel de bolquers

Però tornant a la varietat de càrtels, el dels bolquers també és força curiós. Segons la CNMC, el càrtel es va estendre durant catorze anys (1996-2010) i va involucrar vuit empreses i la Federació Espanyola d'Empreses de Tecnologia Sanitària (FENIN), a més de quatre directius, que van ser sancionats amb multes per import total de 60 milions d'euros. El mateix es replica en el cas de l'automoció on s'ha imposat una sanció de 171 milions d'euros a 21 empreses fabricants i distribuïdores de vehicles de motor, de les marques de cotxes principals que es van vendre a Espanya entre 2006 i 2013.