Aquest dilluns al matí el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha ordenat fer cessar el cap del cos de Mossos. Josep Maria Estela, fins avui comissari en cap, havia perdut la confiança del titular d’Interior, del seu equip, de la direcció política i també de la resta de la Prefectura dels Mossos arran dels seguits enfrontaments que també ell s’ha encarregat d’airejar a la premsa.

Al voltant de les onze del matí, ha entrat a la seu d’Interior, ha plantejat al conseller que no tenia intenció de dimitir i li han ensenyat la porta. El decret de destitució ja estava escrit per si Estela es negava a dimitir, tal com ha passat. Pere Ferrer, director general, l’ha executat quan faltaven pocs minuts per a les dotze. 

El fins avui comissari en cap ha estat destinat a comandar la regió policial de Lleida, d’on ell n’és fill. Estela rellevarà l’intendent Jordi Dalmau, qui havia sonat per ser nomenat comissari, i que ara, en aquesta carambola provocada per Estela, fins i tot perdrà el seu càrrec.

“Màxima i radical neutralitat política”

Encara des d’Egara, abans d’anar cap a Lleida, l’excap del cos ha enviat una carta a tots els agents del cos dels Mossos d’Esquadra. Estela, en la missiva, valora “l’estima i consideració” que té la societat envers els Mossos. També ha agraït el compromís i els ha demanat que facin la seva feina “amb la màxima i radical neutralitat política”, esperant que el comunicat sigui llegit entre línies, adobant les acusacions que el seu entorn i l’entorn del major Trapero han fet de la seva destitució. 

Alhora, tot i que ell l’hagi alimentat, demana als agents “que el soroll mediàtic i la mesquinesa no us distreguin del vostre dia a dia”. I acaba assegurant: “Tot això passarà i no ha d'afectar els nostres objectius de millora contínua”. La carta, signada des de Sabadell, acaba posant en relleu l’orgull d’haver liderat el “nostre cos”.

La carta íntegra de l’excap del cos als Mossos 

Companys i companyes,

M'adreço a vosaltres per acomiadar-me com a comissari en cap. I ho faig recordant-vos que el cos de Mossos d'Esquadra és una de les institucions més importants del nostre país i, entre totes, n'és la més ben valorada. Us dono fe que durant aquest darrer any he comprovat com els màxims representants dels diferents ens públics ens tenen en gran estima i consideració.

Les persones que viuen als nostres barris, als nostres pobles i a les grans ciutats, necessiten confiar en nosaltres i, per tant, hem de continuar treballant per no decebre-les. Cadascú de nosaltres, des del seu àmbit de treball, hem de continuar prestant el nostre servei i excel·lir en l'atenció a les persones, especialment a les víctimes i als col·lectius vulnerables. I no només hem de mantenir intactes els nostres valors de servei públic, sinó que ho hem de fer amb la màxima i radical neutralitat política.

El cos de Mossos sou vosaltres, els qui doneu el millor cada dia, els qui us jugueu la vida, els qui aporteu coneixements i saber fer, tant sigueu a seguretat ciutadana com en qualsevol de les unitats especialitzades. Cadascú de vosaltres sou el cos de Mossos d'Esquadra.

Gràcies a tots pel vostre compromís, per la vostra professionalitat, per la vostra capacitat de sacrifici. No deixeu que el soroll mediàtic i la mesquinesa us distreguin del vostre dia a dia. Tot això passarà i no ha d'afectar els nostres objectius de millora contínua.

I si mai dubteu, recordeu sempre com voldríeu ser recordats el dia de demà.

Acabo tal com vaig començar: I potser és perquè vinc d'aquesta terra, i perquè vaig créixer envoltat d'aquests valors, que ara em sento tan orgullós de ser un mosso d'esquadra. Potser és perquè sé veure en el cos que dirigeixo el COMPROMÍS, la LLEIALTAT, l'ESFORÇ i la VINCULACIÓ amb el territori.

Nosaltres, igual com la gent que treballa amb dedicació i il·lusió la terra, no venim a la feina a fer de mossos, som sempre MOSSOS. I això és així, precisament, perquè els mossos també estem totalment vinculats amb el territori i amb la gent, estem arrelats a la TERRA.

Ha estat un orgull liderar el nostre cos. Sempre al vostre costat.

Comissari Josep Maria Estela Ribes

Sabadell, 17 d'octubre de 2022