La màxima instància judicial d'Austràlia ha anul·lat la condemna de sis anys de presó imposada contra el cardenal George Pell, extresorer del Vaticà, per abusos sexuals comesos contra dos de menors als anys 90.

El ple dels magistrats del Tribunal Superior d'Austràlia va considerar que va existir "una possibilitat significativa que una persona innocent hagi estat condemnada perquè les proves no van establir la culpabilitat amb el nivell de prova requerit", segons la decisió obtinguda per Efe, que ja no pot ser recorreguda.

El cas per pederàstia contra l'exministre de Finances del Vaticà, lloc considerat com el número 3 de la Santa Seu, es va basar en el testimoni d'una de les dues víctimes, que el va denunciar el 2014 després que l'altra presumpta víctima d'abusos morís d'una sobredosi.

El cardenal, de 78 anys, es troba a la presó de Barwon, a uns 68 quilòmetres al sud de la ciutat de Melbourne, on els mitjans esperen per poder captar la seva sortida.

A diferència d'altres moments del procés per pederàstia contra la màxima jerarquia catòlica d'Austràlia, no hi haurà expressions multitudinàries ni a favor ni en contra de Pell a causa de les restriccions imposades davant de la pandèmia pel coronavirus.

El dubte raonable

L'equip d'advocats de Pell, liderat per Bret Walker, va argumentar que la decisió dels jutges del Tribunal Superior de l'estat de Victòria, que van ratificar el mes d'agost passat la sentència d'emesa per un jutge d'una instància inferior després que un jurat el trobés culpable, no anava més enllà de tot dubte raonable.

Segons la defensa, els dos jutges que van ratificar la condemna (mentre un altre va optar per revertir-la) van cometre un error en requerir que Pell demostrés la seva innocència davant els delictes que se li atribueixen.

El Tribunal Superior va considerar, a més, que el jurat "hauria d'haver dubtat sobre la culpabilitat del demandat respecte a cada un dels delictes pels quals va ser condemnat".

Pell va ser condemnat el març de 2019 per cinc càrrecs d'abusos sexuals, incloent-ne un per penetració oral, comesa contra dos nens del cor de la Catedral St Patrick's el 1996 i 1997, quan era arquebisbe de Melbourne.

Aquesta setmana, la cadena local ABC va difondre dos nous testimonis de presumptes víctimes d'abusos sexuals de Pell que estan relacionats amb una causa que va quedar arxivada sobre les denúncies formulades contra el cardenal i que es remunten a la dècada de 1970, quan aquest era sacerdot a la seva ciutat natal de Ballarat, al sud d'Austràlia.