El cardenal australià George Pell, que va ser el número 3 del Vaticà, ha estat condemnat a sis anys de presó per cinc delictes de pederàstia, un per penetració oral, contra dos de menors, en fets ocorreguts fa més de 20 anys.

El jutge Peter Kidd del Tribunal de l'estat de Victòria ha precisat que Pell haurà de complir tres anys i vuit mesos de la condemna abans de demanar llibertat condicional, el que podria fer a partir d'octubre de 2022.

El magistrat ha dit que va tenir en compte diversos factors, inclosos l'edat, l'estat de salut, la possibilitat de reincidència o la conducta en els últims anys del cardenal, que s'enfrontava a deu anys de presó per cadascun dels càrrecs.

"El període de presó que li imposaré implica la possibilitat que no visqui perquè sigui posat en llibertat", va indicar Kidd, que ha precisat que la condemna pren com a base el delicte més greu, la penetració oral de "J", el denunciant.

El jutge ha afegit que durant els fets el cardenal, que llavors era arquebisbe de Melbourne, va actuar amb "sorprenent arrogància" i que en el judici "va mantenir la seva innocència, que és el seu dret", però al mateix temps mai no va mostrar "remordiment".

Pell va ser detingut el 27 de febrer en espera de conèixer la seva sentència després de ser condemnat per un jurat per abusar sexualment de dos nens de 13 anys del cor de la catedral de St Patrick's, a l'est de Melbourne, el 1996.

"Els actes van ser sexualment gràfics, ambdues víctimes estaven visiblement i audiblement angoixades durant l'ofensa", ha precisat el jutge, en insistir que Pell era conscient dels seus actes i fins i tot no va reaccionar quan un dels nens li va demanar que els deixés anar.

El jutge ha remarcat que Pell va actuar de forma conscient quan va agredir sexualment setmanes després a "J" als passadissos de la catedral, i que això va tenir una càrrega premeditada i d'"agressió física i verí".

El registre d'agressors sexuals

Després de llegir la sentència, el jutge, que ha remarcat que la seva decisió "no va ser senzilla", ha demanat al cardenal que firmi el registre d'agressors sexuals, on romandrà "per tota la vida". Pell va ser condemnat després que al desembre un jurat el trobés culpable dels cinc càrrecs de què estava acusat.

Aquest veredicte no es va conèixer fins al 26 de febrer després del sobreseïment d'un segon cas contra el jerarca de l'Església catòlica per presumptes abusos sexuals contra menors en la dècada de 1970 a la seva ciutat natal, Ballarat. La defensa de Pell ha presentat un recurs d'apel·lació contra el veredicte de culpabilitat que un tribunal decidirà si procedeix o no al juny.

La víctima identificada com "J", que va denunciar a Pell el 2014 després de la mort de l'altra víctima per una sobredosi d'heroïna, ha dit que li resulta "difícil" sentir-se reconfortada amb la sentència davant de la possibilitat que el cas no estigui fins i tot tancat.

"És difícil per a mi permetre'm sentir la gravetat d'aquest moment. El moment en què la sentència ha estat emesa. El moment en què es fa justícia. Em resulta difícil ara mateix sentir-me reconfortat amb aquest desenllaç", ha dit "J" en un comunicat transmès a través de la seva advocada.

El pare de "R", la víctima morta, s'ha mostrat "decebut per la curta condemna" i ha expressat la seva tristesa pel que considera un càstig inadequat per aquests delictes, segons han indicat els seus advocats en un altre comunicat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat