El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, rectifica i intenta tancar, en un comunicat intern, la crisi que ell havia creat demanant el cessament del seu segon i filtrant-ho als mitjans de comunicació. Després de no aconseguir que Interior apartés el comissari Eduard Sallent com a número dos de la Prefectura dels Mossos, Estela ha fet públic un comunicat a la plataforma interna de la policia catalana on assegura que treballarà conjuntament amb tota la Prefectura i també el departament per tirar endavant els nous projectes que tenen encarregats.

El comissari en cap assegura que "tots aquests projectes que impulsem des de la Prefectura i des de les comissaries superiors els duem a terme de forma conjunta amb el Departament d’Interior com no pot ser d’una altra manera". També insisteix, en la seva situació personal al capdavant del cos, i assegura que "podeu estar segurs que sense el suport del conseller, del seu equip de treball i de la Prefectura no hauria pogut tirar endavant tots aquests projectes que necessiten els Mossos". [Podeu llegir el comunicat sencer al final l'article]

La crisi a Mossos: un torcebraç fallit

L’expansió del comissari Sallent en la direcció del cos i l’aproximació d’Estela a comandaments de l’entorn de l’excap, el major Trapero, han anat complicant la situació fins al punt que abans de l’estiu, després de la presentació de la futura nova estructura, va iniciar un pols amb el departament demanant el cessament de Sallent. Gairebé sota la batuta de comissaris com Rafael Comes, Marta Fernández o el mateix David Boneta, de moment cap de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, Estela ha anat presentant batalla no només al seu segon sinó també directament al director general de la Policia, Pere Ferrer, i al gabinet del conseller d’Interior.

Després de no aconseguir el seu objectiu, que era apartar Eduard Sallent, i que l’entorn del major Trapero airegés els draps bruts a la premsa, avui, en aquest comunicat intern, Estela intenta posar pau, signar un armistici i conjurar-se per seguir treballant amb la Prefectura per desenvolupar els projectes pels quals va ser nomenat número 1 del cos.

Caldrà veure si la confiança trencada amb el departament d’Interior es pot recuperar i com seran les relacions bidireccionals amb el comissari Sallent i amb la cúpula política, i sobretot, com aquest torcebraç fallit s’explicarà i s’entendrà a tota l’escala de comissaris, intendents i inspectors després d’un nou capítol de descrèdit i mala imatge patida pel cos dels Mossos d’Esquadra. Alhora, aquest comunicat intern també sembla marcar el camí a alguns dels col·laboradors d’Estela, que són els que han atiat el foc per fer saltar guspires entre els dos comandaments gairebé des del minut zero.

Des del departament d'Interior confien que es puguin recuperar les relacions i seguir treballant pel bé de la institució i del cos tot i que alguns comandaments, que han viscut aquests dies amb tristesa, per la imatge que s'estava donant del cos, veuen complicat que Estela pugui convèncer amb el seu relat i aquesta presumpta marxa enrere.

Simulacre mossos d'esquadra detenció narcos mar terra i aire, Vilanova i la Geltrú estela / Foto: Carlos Baglietto
Estela amb Raül Múrcia, cap del gabinet, i el director Pere Ferrer. / Foto: Carlos Baglietto

La nova Prefectura

El passat 20 de desembre Interior va cessar el major Josep Lluís Trapero de cap del cos. Després de tensions internes entre el major i la direcció política, es va decidir apartar Trapero i crear una nova direcció policial amb Estela de número 1, Sallent de número dos i la intendenta Rosa Bosch de tercera. També es va nomenar com a portaveu del cos a la inspectora Montserrat Escudé. Alhora, es van haver d'apartar de llocs de responsabilitat alguns comandaments estretament relacionats amb el mateix Trapero, com l'intendent Toni Rodríguez, que fins llavors dirigia la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC), o el comissari Carles Anfruns, que va ser enviat a la sala de coordinació.

Aquesta crisi que avui ha intentat sufocar el comissari en cap arriba quan encara no s’ha pogut arribar a aprovar el nou decret d’estructura que ha de deixar els Mossos d’Esquadra en una posició de sortida millorada per enfrontar els reptes del futur, sobretot, el camí cap a la digitalització i el cibercrim, i també amb els processos de selecció de sis nous comissaris i diversos intendents i inspectors en marxa. Serà aquesta nova fornada de comandaments la que permetrà fer els darrers canvis, de la seqüència de tres, que estaven previstos d’ençà que es va desnonar el major Trapero.

Comunicat del comissari en cap de Mossos

Companys i companyes,

Arran dels articles publicats a la premsa durant aquests darrers tres dies us vull fer arribar un missatge clar i inequívoc.

Estem en una etapa que vam començar tot just fa 9 mesos que està plena d’oportunitats per al cos i per a tots vosaltres. Un període de temps que està marcat per noves promocions d’accés i d’ascens. De nous vehicles policials que han d’arribar durant l’ any que ve dotats de la tecnologia que volem i d’una nova uniformitat que tots estem esperant des de fa molt temps.

També estem tirant endavant projectes estratègics que tenen a veure amb els nous reptes en seguretat i amb les demandes de la ciutadania a la qual servim i que estan vinculats amb el model de proximitat que estem potenciant. Alguns són transversals i afecten  tot el cos com són la transformació digital, la feminització del cos o l’entrada de nous agents que representin la diversitat cultural de Catalunya. Altres són més específics com l’atenció a les víctimes o el pla d'acció contra les violències sexuals.

Tots aquests projectes que impulsem des de la Prefectura i des de les comissaries superiors els duem a terme de forma conjunta amb el Departament d’Interior com no pot ser d’una altra manera. Pel que fa a mi, podeu estar segurs que sense el suport del conseller, del seu equip de treball i de la Prefectura no hauria pogut tirar endavant tots aquests projectes que necessita el nostre cos.

El cos de Mossos està subjecte a les polítiques públiques i en especial a les de l’àmbit de la seguretat. Estem treballant per atendre-les mantenint la governança interna del cos.

Per finalitzar, tenim previst durant aquesta tardor-hivern aplicar el nou decret d’estructura del cos i iniciar la selecció de nous comandaments de l’escala superior i executiva que ens ajudarà a reforçar-nos encara més.

Seguim treballant plegats i demostrant en el dia a dia la nostra professionalitat i millorant el nostre servei a la ciutadania.

Moltes gràcies pel vostre compromís i lleialtat.

 

Josep Maria Estela Ribes

Comissari en cap del cos de Mossos d'Esquadra