"Tornarà a passar". La Policia Nacional espanyola admet, en declaracions a El Nacional, que aquest cap de setmana es va veure desbordada a l'aeroport del Prat amb les entrades de turistes i alerta que aquest estiu tornarà a passar. Encara que s'apliquin certes mesures, com ara l'ampliació de la plantilla amb 20 agents més, hi ha tots els números perquè es tornin a col·lapsar les entrades i sortides dels vols del Prat.

Des del 7 d'abril i arran dels darrers atemptats a França i l'alerta 4 de terrorisme, ara la Policia Nacional fa un control de ciutadans que entren de països de fora de l'espai Schengen (UE). Passatgers que es van veure afectats pels retards i per la reprogramació de vols van expressar la seva indignació a través de les xarxes socials per haver hagut de fer cues de fins a tres hores per passar el control de passaports, encara que cap a les 15.00 hores la situació va quedar normalitzada. 

La Policia Nacional reforçarà "de forma immediata" amb vint agents més la seva actual plantilla a l'aeroport barceloní del Prat, però els mateixos portaveus del cos admeten i alerten que no n'hi ha prou.

El caos va agafar per sorpresa la Policia Nacional diumenge. "No vam tenir capacitat de resposta. Va ser caòtic", admeten fonts de la policia espanyola a El Nacional

Sense mans diumenge

Diumenge hi va haver un moment que només hi havia tres portes obertes de les 23 que hi ha a la T1T2.

A més, alguns dels policies destinats a aquests controls van acabar ocupant-se d'altres urgències del moment. Només aquest cap de setmana hi ha hagut vint detinguts a l'aeroport. Un fet també inusual. Es va requerir la policia per ciutadans reclamats per la justícia, falsificadors, passatgers que intentaven passar drogues i un menor a qui se li van haver de fer les proves per comprovar l'edat i després portar-lo a la Fiscalia de Menors, més les obres del mateix aeroport. "Va ser caòtic", insisteix la policia. 

800 passatgers en un minut

El dilluns 1 de maig, operació tornada, semblava que tot estaria controlat, però van arribar dos vols amb 400 passatgers en un minut, asseguren les mateixes fonts. "Si t'arriben de cop i no pots obrir més portes...", lamenten.

A més, recorden que els passatgers que sortien ja havien passat per dos filtres previs: el de la facturació i el de seguretat ordinari. I que això ja suposa cues de dues hores.

La Policia Nacional denuncia que hi ha hagut "falta de previsió de tothom". Cal incrementar la plantilla de policies però també cal obrir més portes i cal més coordinació entre les companyies aèries, expliquen. 

L'any 2016 van passar per l'aeroport del Prat 44 milions de passatgers. A més, el de Barcelona és un dels principals aeroports de referència de sortida dels passatgers dels creuers.

La policia insisteix que cal un pla de xoc amb més filtres, més personal i més coordinació.