Fins ara, la tendència era pensar que les dones vivien més anys que els homes. Malgrat tot i després de tot, és possible que les dones no visquin més que els homes. Si més no, això és el que diu un estudi publicat recentment. Els homes casats o amb educació universitària tenen una "possibilitat substancial" de viure més que les dones sense cònjuge o diploma d'escola secundària. 

D'aquesta manera, un estudi ha posat en dubte la creença que durant anys s'ha dit que les dones sobreviuen als homes, especialment homes casats o títols universitaris. L'estudi que ha analitzat dos segles en tots els continents ha conclòs que, tot i que els homes tenen una esperança de vida més baixa que el sexe oposat, tenen una "possibilitat substancial de sobreviure a les dones". Entre el 25% i el 50% dels homes han sobreviscut a les dones, segons acadèmics de Dinamarca que recull el diari The Guardian. Els mateixos investigadors haurien declarat que les grans diferències en l'esperança de vida, de vegades, emmascaren superposicions substancials en l'esperança de vida entre els sexes i que resumir la duració mitjana de vida pot ser "un simplisme".

Les dones podrien no viure més que els homes (després de tot)

L'estudi, publicat a la revista BMJ Open, ha examinat dades sobre l'esperança de vida entre homes i dones en 199 països i durant gairebé 200 anys. Després d'analitzar i visualitzar les dades, haurien arribat a la conclusió que els homes que estan casats o tenen un títol universitari tindrien més oportunitats de sobreviure a les dones. "Els homes que estan casats o tenen un títol universitari tendeixen a sobreviure les dones que no estan casades o no tenen un diploma d'escola secundària", constata el mateix diari.

L'anàlisi també va trobar que als països desenvolupats, la probabilitat que els homes sobrevisquessin a les dones va caure fins a la dècada de 1970, després va augmentar gradualment a totes les poblacions. L'augment i la disminució de les diferències en l'esperança de vida es van atribuir principalment al tabaquisme i altres diferències de comportament. La investigació ha exposat que "una interpretació cega de les diferències en l'esperança de vida de vegades pot portar a una percepció distorsionada de les desigualtats reals [en l'esperança de vida]".

A més, les conclusions destaquen que “encara que l'esperança de vida masculina és generalment més baixa que l'esperança de vida femenina, i les taxes de mortalitat masculina solen ser més altes a totes les edats, els homes tenen una probabilitat substancial de sobreviure a les dones".

"Aquestes troballes desafien la impressió general que els homes no viuen tant com les dones i revelen una desigualtat més matisada a l'esperança de vida entre dones i homes", destaca. En aquest sentit, els acadèmics han suggerit que una millor mesura podria ser examinar la vida útil dels dos gèneres a diferents països.

 

Imatge principal: un home a Burano, Venècia, Itàlia / Unsplash