La vaga de controladors aeris convocada aquest divendres a França ja ha provocat la cancel·lació d'una setantena de vols a l'Estat, la meitat de les quals s'han donat a l'aeroport del Prat-Barcelona, sobretot en trajectes amb destinació París. L'aturada també ha provocat retards en les arribades i les sortides. L'aturada també ha provocat retards en les arribades i les sortides. L'aturada convocada pel Sindicat Nacional de Controladors del Trànsit Aeri (SNTAC), que reclama pujades salarials per combatre la inflació i més plantilla per fer front a les jubilacions, s'ha iniciat a les 6.00 hores d'aquest divendres i s'allargarà fins a la mateixa hora de dissabte. De moment, ja ha provocat cancel·lacions de vols de Vueling, Ryanair, Transavia o Easyjet. La majoria de clients van rebre l'avís de la suspensió dijous i ja no s'han desplaçat a l'aeroport barceloní. Les companyies més afectades per la vaga són Air France i Ryanair que han hagut de suspendre més de 400 vols a tot Europa. 

Air France cancel·larà aquest divendres el 10% dels seus vols de llarga distància i el 55% dels seus vols de curt i mitjà radi; sense descartar retards i cancel·lacions d'última hora. L'autoritat francesa de control aeri ha estat en contacte amb el gestor europeu Eurocontrol per a organitzar amb les companyies aèries concernides maneres d'evitar el sobrevol de l'espai aeri francès. Així i tot, no ha impedit que algunes aerolínies hagin hagut d'anul·lar vols que ni enlairaven ni aterraven a França.

Afectació als aeroports estatals

La vaga de controladors francesos ha provocat la cancel·lació d'un total de 65 vols dels 280 previstos en els aeroports espanyols a primera hora del matí, segons ha informat Aena. Concretament, els aeroports espanyols tenien programades 6.000 operacions per aquest divendres, 280 eren amb França, encara que la vaga també afecta a vols amb origen o destinació en altres països que passin per França. La majoria de vols cancel·lats eren connexions amb el Regne Unit i França. L'aeroport més afectat per la vaga és el del Prat, seguit del de Palma. L'aturada ha obligat a cancel·lar una setantena d'operacions de Vueling a l'Estat, la meitat de les quals a l'aeroport del Prat. Al seu torn, Transavia, Easy Jet i Ryanair no han donat xifres concretes d'afectació a la infraestructura barcelonina, però sí que han admès que hi ha hagut diverses cancel·lacions. 

Per tal de minimitzar els efectes de la vaga, s'ha deshabilitat la regla que restringeix rutes per sobrevolar el Regne Unit per oferir més opcions a les companyies aèries. Per evitar retards de Marsella, els vols amb origen o destí Barcelona o Palma de Mallorca podran optar per l'espai aeri nord-africà. "Es preveu durant tota la jornada de vaga un gran volum de rutes no estàndard evitant el territori francès i provocant afectació al trànsit aeri de tot Europa", afirma el gestor de navegació aèria, Enaire. La Direcció de l'Aviació Civil francesa (DGAC) calcula que l'aturada provocarà la cancel·lació d'un miler de vols, i per això s'aconsella als viatgers informar-se dels seus vols abans d'acudir a l'aeroport. 

A més de la vaga de 24 hores d'aquest divendres, els controladors francesos han llançat un preavís d'un altre atur de tres dies des del 28 al 30 de setembre.