La tercera campanya "Cap nen sense bigoti" aspira a superar aquest any els 1.115.000 de llet recollits en l'anterior edició, i recaptarà donacions d'aquest aliment per a nens vulnerables entre el 12 i el 23 de juny en les oficines de CaixaBank i els locals de l'Obra Social La Caixa, en col·laboració amb els Bancs d'Aliments de Catalunya, que tenen 37.000 nens beneficiaris.

Ho han explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la Fundació Banc dels Aliments, Eduard Arruga, i el director general de la Fundació Bancària la Caixa, Jaume Giró, que ha destacat el valor "simbòlic" de la llet, el primer aliment que es rep en néixer, a més de ser un element bàsic en la dieta.

El 24% dels nens catalans

"El d'avui és un acte que ens agradaria deixar de fer algun any", perquè significaria que no són necessàries aquestes recollides extraordinàries, ha afirmat Giró, que ha indicat que el 24% dels nens catalans estan en risc d'exclusió social i no veuen cobertes les seves necessitats mínimes, entre les quals destaquen les alimentàries.

En aquesta línia, Arruga ha explicat que es demana a la població "tota mena de llet, ja sigui líquida, en pols, d'origen vegetal o fins i tot llet infantil", sempre que sigui per a nens a partir de dos anys. Actualment, els Bancs d'Aliments catalans atenen més de 215.000 persones, a les quals distribueixen uns 24 milions de quilos d'aliments. Malgrat això, Arruga assegura que "no arriba ni a una quarta part del que faria falta".

La nutricionista Elena Carrillo ha destacat l'"acumulació de factors de risc" amb què carreguen els nens vulnerables, que actuen de forma interrelacionada i amb un efecte que s'incrementa al llarg dels anys: "Té menys probabilitat d'arribar a la universitat, d'inserir-se al mercat laboral de forma estable i de tenir un habitatge".

Autèntiques heroïnes

La capitana de l'AEM infantil, Andrea Gómez, ha posat èmfasi a dir que "elles no són heroïnes" i que els veritables herois "són aquelles famílies que no poden alimentar els seus fills i lluiten per fer-ho", i, en relació a la campanya, ha sentenciat que "a vegades fa falta fer coses especials per fer coses que haurien de ser òbvies".

"Esperem que algun dia ja no calgui fer aquesta campanya", ha reclamat Arruga, que ha explicat que malgrat que la recuperació econòmica ha reduït un 15% els adults en risc de pobresa, la pobresa entre nens només ha disminuït un 5%.

La llet recollida a les 1.320 oficines de CaixaBank a Catalunya i altres centres de l'entitat es distribuirà directament sense passar pel banc d'aliments a 645 entitats socials, entre elles Càritas o associacions d'atenció a la infància, i les repartiran entre els més de 37.000 nens vulnerables.