Demà comença la campanya d'incendis. Fins al 15 de setembre els cossos d'emergències estan en alerta davant els focs forestals que "són inherents al clima mediterrani", en paraules de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, responsable del cos dels Agents Rurals.

Entre els cossos que treballen en la campanya d'incendis hi ha els Agents Rurals, que aquesta temporada s'han reforçat amb les noves tecnologies per treballar en la prevenció i en les causes dels focs forestals.

L'any passat es van cremar 1.983 hectàrees, i tot i que en un 90% dels focs no es va arribar a l'hectàrea cremada. Durant la campanya del 2017 hi va haver tres grans incendis: el de Naut Aran, amb 432 ha; el d'Artés, amb 377 ha, i el de Tivenys, que va cremar 123 ha, totes forestals.

La campanya d'aquest any s'espera "crítica", segons Montserrat Barniol, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, per la quantitat de sotabosc que hi ha i perquè la vegetació és espessa, però no es preveu tan complicada com la de l'any passat. Amb tot, el cos d'Agents Rurals es reforça.

Incorporen per primera vegada drons amb càmeres tèrmiques per treballar tant en la prevenció com per establir el perímetre del foc.

Els drons permeten, a més, detectar punts calents al perímetre i evitar revifalles, un dels grans cavalls de batalla a l'hora de controlar i extingir els incendis.

Agents rurals - gemma liñán

Un 26% dels focs forestals són provocats intencionadament. I per això també s'han buscat noves eines per detectar substàncies accelerants del foc, com per exemple carburants o benzina. I per garantir l'establiment de causes, que també permeten treballar per una prevenció més bona, hi ha en Piris, el gos entrenat per trobar substàncies accelerants a la zona d'inici del foc i que s'ha presentat avui en societat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat