Aquesta és el camí d'USTEC perquè ERC salvi els mobles passades les eleccions municipals 2023: rectificar o destituir Josep González Cambray. En un comunicat d'aquest dimarts recollit per Efe, el sindicat majoritari de professors ha afirmat que és l'hora que el Govern "faci un gir de 180° en les seves polítiques educatives". De la mateixa manera, ha exigit que l'executiu català "rectifiqui i ofereixi avenços a la part social, o bé que cessi el conseller Cambray" — davant la desfeta republicana als comicis locals d'aquest diumenge.

USTEC s'ha referit a les propostes que el Departament d'Educació va posar sobre la taula divendres passat a la reunió de la taula sectorial i a la trobada bilateral posterior, tot denunciant que la conselleria pretengués un pacte "amb tots els sindicats a canvi de la pau social" i enviant una advertència al conseller: "No podem acceptar cap xantatge, ni que es recriminin les nostres accions. (...) No signarem cap compromís que impliqui renunciar a la nostra acció sindical".

USTEC vs. Cambray

La reunió entre el sindicat i Cambray va versar sobre la situació del personal laboral i les seves reivindicacions, ja que "aquestes no tenen cabuda a la plataforma unitària pel rebuig explícit d'altres organitzacions sindicals". En aquest sentit, USTEC ha afirmat que ha posat l'accent a "la necessitat que tot pacte d'estabilitat inclogui també el personal laboral". És per això que van traslladar al conseller i a la resta de la cúpula d'Educació la necessitat que "es millorin les condicions de les treballadores de 0-3 a les escoles d'educació infantil rurals i que les que depenen de la Generalitat tinguin el mateix calendari escolar que la resta de centres". Altres de les peticions van ser que el mes de juliol sigui per a la formació també en el cas del personal laboral i que els terços de jornada passin a ser mitges jornades entre aquests professionals, com passa amb els docents. Segons USTEC, el conseller "es va comprometre a estudiar totes les demandes" i a "valorar principalment les que suposen un greuge respecte als docents, com la presencialitat al juliol o els terços de jornada".

Sobre la reunió de la taula sectorial prèvia a la trobada privada amb Cambray, el sindicat ha reiterat la "necessitat d'un acord" amb la conselleria que "reverteixi les retallades" i el seu "rebuig a les condicions abusives" que Educació va posar sobre la taula. USTEC ha manifestat la seva "voluntat d'arribar a un acord, però deixant clar que no signarem cap rebaixa". Per aquest motiu, han reiterat que la seva exigència que l'acord reculli la devolució del cobrament del complement d'antiguitat al cap de sis anys i del reconeixement del deute contret, l'equiparació salarial del professorat d'FP de forma permanent, la reducció de dues hores lectives per a més grans de 55 anys, els progressos sobre el calendari i l'estabilització del personal interí. "Considerem que l'Administració té l'oportunitat de canviar el cicle de confrontació si ofereix un bon acord que reverteixi aquestes retallades i consolidi guanys col·lectius", ha subratllat el sindicat.