Catalunya no tan sencera. Amb l’aparició de les primeres enquestes, han començat a aparèixer les cares llargues a l’Estació del Nord, on Esquerra Republicana seguia la nit electoral del 28-M. Uns rostres resignats que s’han anat confirmant amb l’escrutini. No només és la patacada de Barcelona, sinó la pèrdua de feus que actualment governen, com Tarragona i Lleida. Probablement el que més mal els ha fet. Els han perdut davant del PSC, que també ha frenat un cop més les expectatives dels republicans al cinturó roig, a l’àrea metropolitana de Barcelona. Pràcticament, només millora resultats la Santa Coloma de Gabriel Rufián. Des de l’equip de campanya ho justifiquen amb el fet que governar “passa factura” i que els socialistes viuen un bon moment. Només Ciutadans ha protagonitzat una davallada equiparable. Ni tan sols tenen el premi de consolació de ser la primera força, com confiaven al principi de la nit: també han estat arrasats pel PSC. Els aplaudiments no han pogut tapar la resignació.

📊 Com han canviat els colors electorals entre el 2019 i 2023? Així queda el mapa municipi a municipi 

🗳  El partit amb més regidors en les eleccions municipals 2023 a Catalunya

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA


Esquerra Republicana, després de presentar 804 llistes, ha aconseguit ser la primera força en nombre de regidors, amb més 2.800 càrrecs electes. Però, a diferència de les eleccions de 2019, aquest cop no han aconseguit ser el primer partit en nombre de vots. Ha estat la tercera força, superat clarament pel PSC i de forma més ajustada per Junts per Catalunya.

Oriol Junqueras ha pres la paraula, juntament amb l’alcaldable Ernest Maragall. Han estat acompanyats per la cúpula del partit i el Govern, encapçalat pel president Aragonès. Però les cares eren ben llargues i ni els aplaudiments les han remuntat. El president d’ERC ha admès que “no són els resultats que desitjaríem” i que els allunyen dels seus objectius, especialment “la independència i la República Catalana”. Ho ha atribuït a la desmobilització del seu electorat, que s’ha quedat a casa. Malgrat tot, ha tret pit per “més de 360 victòries, més de 200 majories absolutes i més de 2.800 regidors”. I ha promès perseverar: “Continuem al servei d’aquest país”.

Retrocés general

Els republicans no han pogut repetir la victòria a Barcelona, on passen a ser la quarta força, baixant de 10 a 5 regidors. Però el mateix passa en les dues altres capitals de demarcació on havien guanyat fa quatre anys i on tenen l'alcaldia, com és el cas de les ciutats de Lleida i Tarragona. A Girona, els republicans es mantenen en quarta posició, per darrere del PSC, Guanyem Girona (la coalició local de la CUP) i Junts per Catalunya. 

El mateix ha passat al cinturó roig, a l'àrea metropolitana, on només ha millorat resultats Gabriel Rufián a Santa Coloma de Gramenet; una pujada minsa d'un escó, sense trencar-li la majoria absoluta a l'alcaldessa Núria Parlon. A Sant Cugat del Vallès, que governa la republicana Mireia Ingla, ha perdut 9 a 5 contra Junts per Catalunya. A Sant Vicenç dels Horts, on va ser alcalde Oriol Junqueras, el PSC s'ha tornat a imposar als republicans, 9 a 8 regidors. A Badalona, han obtingut només dos regidors, impossibles per frenar la majoria absolutíssima de Xavier García Albiol. Tampoc no han pogut evitar que els socialistes es facin amb la vara a Sabadell. I a Terrassa, on governen amb Jordi Ballart, han passat de cinc a dos escons. 

Hi ha altres municipis que són simptomàtics dels resultats d'ERC en aquestes eleccions municipals. És el cas de Pineda de Mar, municipi del president Pere Aragonès. Els republicans es mantenen com a segona força, però no aconsegueixen fer ombra al PSC de Xavier Amor, que aconsegueix majoria absoluta. També és rellevant la patacada a Igualada, on es presentava la vicepresidenta en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés. Han passat de cinc a tres, mentre Junts s'ha acostat a la majoria absoluta, amb 10 de 21 regidors.

Maragall crida a refer la unitat

Amb una cara ben llarga que no han remuntat els aplaudiments, Ernest Maragall ha arrencat la seva intervenció felicitant Xavier Trias per la seva victòria, a qui ha trucat abans de sortir públicament. I l’alcaldable republicà ha assegurat que és a ell a qui “correspon la responsabilitat i la iniciativa per tractar de liderar un govern fort i estable”. Maragall ha assegurat que es posa “a disposició de la ciutat” i posarà les seves propostes damunt la taula, però no ha avançat cap moviment. Els republicans atribueixen a la “polarització” la seva desfeta electoral a la capital.

Però la reflexió no s’ha quedat només en l’àmbit de Barcelona. Ernest Maragall ha volgut alertar sobre una “dretanització” que s'observa més enllà de la ciutat, amb la irrupció de l’extrema dreta i de forces anticatalanistes a tot l'Estat. Per això, el dirigent republicà ha fet una “recompondre el sobiranisme català per tirar endavant aquest país i aquesta ciutat”.