Gairebé el 60 per cent de les 87.000 dones que van ser assassinades el 2017 a tot el món va ser víctima d'un crim masclista comès per les seves parelles, exparelles o familiars homes, la qual cosa fa que la llar sigui "el lloc més perillós" per a elles.

Així ho denuncia un informe publicat per l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (Onudd), amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

"Assassinades per ser dones"

Angela Me, directora d'estadístiques de l'Onudd, assegura a Efe que "no hi ha dubte" que la principal causa d'assassinat de dones és el fet de ser dones, la qual cosa es coneix com a femicidi.

"Per això diem que el lloc més perillós per a la dona és la llar", sentència Me, una de les responsables de l'informe "Assassinat de gènere de dones i nenes".

D'aquestes 87.000 dones assassinades, 50.000 (el 58%) van ser víctimes de les seves parelles o exparelles, sempre homes, o familiars, predominadament homes, a un ritme de 137 homicidis al dia o sis cada hora. Unes 30.000 van ser víctimes dels seus marits o xicots, actuals o passats.

Mentre que el sentiment de possessió, la gelosia o la por de ser abandonat són alguns de les motivacions assenyalades quan l'home és l'agressor, les dones que assassinen les seves parelles ho fan en relació amb "prolongats períodes patint violència física", indica el document.

"El fet que les dones continuïn estant afectades per aquest tipus de violència en un grau més gran que els homes és indicatiu d'un desequilibri en les relacions de poder entre dones i homes dins de l'esfera domèstica", segons el parer de l'ONU.

El text denuncia que "la violència de companys sentimentals contra dones i nenes té les seves arrels en normes de gènere àmpliament acceptades sobre l'autoritat dels homes en la societat en general, i en la família en particular, i en l'ús de la violència pels homes per exercir el seu control sobre les dones".

"No és assassinat passional"

"En la majoria dels casos, el feminicidi (o femicidi) és la culminació d'una sèrie d'actes violents", assegura Me, qui rebutja la idea de l'assassinat passional i recorda que aquests crims no són espontanis o aleatoris i que, amb la deguda atenció i protecció de les autoritats, podrien evitar-se.

L'informe esmenta estudis sobre que la meitat dels homes que han assassinat a la seva parella no mostra empatia cap a la víctima i un terç no té remordiments. En general, els agressors tendeixen fins i tot a presentar-se com la víctima.

L'ONU destaca que per afrontar el problema és essencial l'educació primerenca i involucrar els homes en el debat. Me afirma que cal començar a discutir assumptes relacionats amb la violència contra la dona, amb la idea de masculinitat i les relacions de gènere, "per transformar l'estereotip que la dona està per sota de l'home".

Des del punt de vista legal i policial, l'ONU demana mesures de prevenció del delicte i justícia penal que promoguin la seguretat i l'apoderament de les víctimes, mentre garanteixin la persecució jurídica dels assassins. Mesures necessàries perquè, com a alerta Nacions Unides, "en els últims anys no s'han aconseguit avanços tangibles en la protecció i salvació de les vides de dones."

El document es refereix també als "crims d'honor", en el qual les dones són assassinades pels seus pares, mares, germans o oncles que creuen que el seu comportament "transgredeix els estrictes rols de gènere patriarcals", com tenir relacions sexuals abans del matrimoni o haver estat víctima d'una violació.

La xifra total de femicidis pot ser més gran que aquests 50.000, ja que existeixen un altre tipus de crims masclistes, com la comesa contra prostitutes, companyes de feina o pel tràfic de persones.

Segons les dades de l'ONU, la taxa mundial de dones víctimes d'assassinats masclistes se situa en 1,3 per cada 100.000 dones.

L'Àfrica i Amèrica són les regions on les dones corren més risc, amb taxes de 3,1 i 1,6 víctimes cada 100.000 dones, respectivament, mentre l'índex més baix, de 0,7, es va registrar a Europa.