El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat aquest dimarts la retirada de 12 vídeos penjats a Youtube el contingut dels quals justifica el cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella. Són audiovisuals breus que, amb títols com Como rastrear a tu novia desde tu Android, sumen en total 22,9 milions de visites.

Els mètodes proposats als vídeos suposen segons el CAC una invasió de la privadesa de la persona objecte del cibercontrol: gairebé cap fa cap tipus de referència al caràcter il·lícit de l’espionatge i, en canvi, en molts s’hi recomana accedir al mòbil de la víctima sense el seu consentiment o amb enganys per poder carregar l’aplicació d’espionatge digital. El president del CAC, Roger Loppacher, alerta que aquests continguts són molt perjudicials per als adolescents, ja que poden suposar una manifestació més de violència masclista i “comprometen els models de relació igualitaris entre dones i homes”.

Alguns vídeos inclouen també mencions comercials a aplicacions que suposadament facilitarien el cibercontrol, així com l’accés a enllaços per descarregar-les. També s’hi destaca la facilitat, la rapidesa i l’efectivitat dels mètodes d’espionatge. En cap cas, a més, s’identifica aquesta pràctica com una conducta d’abús en l’àmbit de les relacions afectives o com una expressió al món online de la violència masclista, remarca el CAC en un comunicat. 

El 22,1% de violències masclistes, per ciberassetjament 

Fent-se ressò de l’Enquesta de violència masclista a Catalunya 2016, el CAC recorda que el 25,1% de les noies reconeixen haver sofert control mitjançant el mòbil, i que el 22,1% de les violències masclistes patides per les dones fins als 15 anys corresponen a fets vinculats al ciberassetjament. I és que el cibercontrol és una pràctica present en el col·lectiu adolescent i jove “amb un biaix de gènere important”, constata el CAC. 

En aquest sentit, Loppacher alerta del perill que suposen aquests continguts “que normalitzen i justifiquen” l’espionatge digital de la parella i destaca com a especialment greu el fet que aquestes conductes es focalitzin envers les dones. “Aquests vídeos presenten el cibercontrol a les dones com una pràctica normal, habitual i legítima en l’àmbit de la parella i, a més, proposen mètodes per exercir-lo, normalitzant, doncs, al món online, una forma més de violència masclista”, ha explicat. 

El president del CAC assenyala també que la problemàtica s’aguditza perquè aquests vídeos són d’accés lliure en una plataforma que és la principal forma de consum audiovisual entre els joves i adolescents, i tenen un llenguatge habitual i proper a aquestes franges d’edat (el tutorial tècnic). 

Control sobre WhatsApp, Facebook i Instagram

La petició de retirada es fonamenta en un informe elaborat pel CAC que analitza la presència a internet de continguts que difonen sistemes de cibercontrol de les dones en l’àmbit de la parella. L’anàlisi mostra que els vídeos proposen, com a objectiu de l’espionatge, els quatre àmbits següents: l’accés a la missatgeria privada, especialment WhatsApp; el control de l’activitat a les xarxes socials, principalment Facebook i Instagram; el control del mòbil de forma genèrica; i la geolocalització de la víctima.

Quant als mètodes per aconseguir el cibercontrol, els vídeos proposen els quatre següents: la instal·lació d’una aplicació al mòbil de la persona espiada; un conjunt de trucs i mètodes heterogenis, molts dels quals estan concebuts per a altres usos, com ara el control parental; l’accés físic al mòbil de la parella; i el robatori de contrasenyes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat