El conseller d'Interior, Miquel Buch, tancarà aquesta setmana la cúpula d'Interior. Després del nomenament del primer pilar, Brauli Duart, com a secretari general d'Interior, s'incorporen al nucli dur Andreu Joan Martínez i Manel Pardo. Andreu Martínez, que va ser director general de l'Administració de Seguretat en l'època de Felip Puig, serà el nou cap polític dels Mossos d'Esquadra. Aquesta setmana el nomenaran director general de la policia en substitució de Pere Soler destituït pel 155 i investigat per l'Audiència Nacional.

Buch ha de refer tota l'estructura d'Interior i ha de nomenar els diferents directors generals dels quatre departaments, entre els quals hi ha Manel Pardo, actual director dels Bombers de Barcelona i ex-director general de Protecció Civil que torna al Departament d'Interior ara com a màxim responsable dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Brauli Duart, Andreu Martínez i Manel Pardo seran el nucli dur i de confiança de Miquel Buch que demà farà el traspàs simbòlic de cartera a la presó d'Estremera on visitarà Joaquim Forn. 

La resta de direccions generals encara no estan del tot definides. Juli Gendrau, actual director dels Bombers podria ocupar la direcció general del Servei Català de Trànsit. Joan Delort, que actualment ocupa aquest càrrec, es mouria cap al 112 i la direcció general de Seguretat es manté en mans de Jordi Jardí. També es manté el cap de gabinet del conseller. Pere Ferrer ha tornat avui a la conselleria on va treballar amb Jordi Jané i Joaquim Forn.

Qui manarà els Mossos?

La direcció política dels Mossos d'Esquadra està clara però la tècnica no.

Tot apunta que el mateix Ferran López presenti la seva renúncia al càrrec de cap dels Mossos. López va substituir el major Josep Lluís Trapero l'endemà de l'aplicació del 155. 

Entre les decisions que ha de prendre Buch hi ha la restitució del major Josep Lluís Trapero. Trapero té el màxim rang del cos i la distinció de major que el 155 no ha pogut derogar. És un càrrec vitalici i ara mateix només el té ell.

Però amb la intervenció del cos, Zoido va decidir posar la seva mà dreta com a cap dels Mossos d'Esquadra i Ferran López fa 7 mesos que és el màxim responsable de la policia catalana.

Ara Buch espera la renúncia de López, si no activarà el seu cessament. El nou conseller farà canvis en tota la cúpula de comandaments del cos però no seran immediats. Els canvis i els nous nomenaments trigaran encara uns dies a ser efectius.

La tensió a Mossos no només afecta els agents, sinó que el departament de premsa es va quedar sense cap després del cessament de Patrícia Plaja. La nova directora de comunicació juntament amb Buch també té la decisió a les seves mans. Restituir Plaja, premiada per la gestió comunicativa dels atemptats, o bé nomenar un substitut. Ara mateix Patrícia Plaja continua al departament de premsa fent-se càrrec de la unitat d'investigació criminal, però el cos no té responsable de les relacions amb els mitjans.

L'arribada discreta de Buch

Avui, primer dia laborable després de la presa de possessió dels nous consellers, l'expectació era a les portes de cada una de les seus dels departaments. Set mesos després de l'aplicació del 155 entrava un nou conseller i en tots els departaments el personal ha sortit a rebre'l. Ha estat un traspàs de carteres sense carteres i en la majoria dels casos sense predecessor. S'ha vist avui entrar tots els consellers al seu despatx menys a un. Miquel Buch, conseller d'Interior, ha arribat a la conselleria discretament. No hi ha imatges de l'entrada del nou titular responsable dels cossos de seguretat i emergències de Catalunya, tot i que els treballadors de la conselleria l'han rebut amb un aplaudiment.

Buch comença a treballar per refer tot el departament d'Interior, i sobretot la direcció general de la policia, discretament. Fins demà no farà el relleu simbòlic amb el seu predecessor Joaquim Forn tancat des de fa 7 mesos a la presó d'Estremera, però avui ja s'ha reunit amb els responsables dels departaments. Entre ells, Ferran López, cap dels Mossos d'Esquadra, nomenat per l'exministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido hores després de l'aplicació del 155 el 28 d'octubre passat. 

El conseller s'ha reunit també amb els responsables dels diferents departaments que estan sota el paraigua d'Interior com els bombers, protecció civil i trànsit. Buch preveu una setmana de reunions per posar-se al dia mentre es van nomenant els diferents directors generals que han de substituir els actuals (en alguns casos). A Mossos, però, és on Miquel Buch haurà de destinar més esforços. Tota l'anterior cúpula, tant política com tècnica, està investigada per l'Audiència Nacional.