Més enllà de les investigacions policials contra les xarxes organitzades de narcotràfic i furts que operen a Ciutat Vella, que necessita el seu temps de feina policial, el Departament d'Interior, l'Ajuntament de Barcelona i la judicatura han acordat unir esforços i ampliar la coordinació per denunciar els propietaris que facin un abandonament de les finques i aplicar multes que poden arribar fins als 900.000€.

"La legislació vigent protegeix la propietat però també preveu obligacions", ha dit Ada Colau en sortir de la reunió de treball que s'ha fet avui a la Conselleria d'Interior i on ha assistit el conseller Miquel Buch i la degana dels jutges de Barcelona, Mercè Caso.

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat més de 273 pisos buits de grans propietaris, "especuladors que no tenen cap interès". L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha remarcat que es necessita que interposin denúncies i que es responsabilitzin dels seus pisos.

"Ha quedat clar que el fenomen dels narcopisos no només té solucions policials", ha destacat el conseller Miquel Buch després de la reunió, referint-se a les eines judicials que cal aplicar i la feina que es reclama als propietaris.

"La solució dels narcopisos no passa, com diu l'alcaldessa, per tenir més mossos al carrer. És una eina més, però n'hi ha d'altres que s'han de treballar", ha dit Buch apel·lant a les competències que té l'Ajuntament en el camp de la propietat i els serveis socials.

Colau i Buch han comparegut per separat i tot i que el resum de la reunió és que cal incrementar la coordinació i que Mossos i Guàrdia Urbana treballen bé, en el rerefons de les declaracions de l'alcaldessa i el conseller hi ha hagut retrets velats i una frase que Buch ha repetit diversos cops: "La solució no passa per tenir més mossos al carrer com demana l'alcaldessa Colau".

Les mesures a curt i mitjà termini passen per implicar els propietaris dels edificis i per evitar l'especulació que han detectat les administracions. I es planteja la necessitat dels judicis ràpids.

Ara mateix el que hi ha és una feina coordinada entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana que el 2017 es va resoldre amb 46 entrades a pisos i que aquest 2018 ja arriba a les 53. A Ciutat Vella, a més, la Guàrdia Urbana ha fet un 15% més de detencions per furts.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat