Ja és oficial. La Comissió Europea ha anunciat la comercialització d'un nou insecte com a aliment comestible dins de la Unió Europea, el tercer de la llista. Abans d'aquest, al 2021 havia estat el torn de la llagosta migratòria i el cuc de farina. Ara, també els grills. Concretament, parlem del grill domèstic (acheta domesticus), que a partir d'ara podrà ser consumit legalment en sec com un aperitiu (qui vol cacauets o festucs, tenint grills), o en forma de pols a productes com galetes, pasta o congelats. En el seu cas, s'han seguit les recomanacions contemplades en les autoritzacions del cuc de farina el passat mes de juliol i el de la llagosta el novembre. 

Consum segur 

Abans d'aquesta validació, el consum dels grills havia estat aprovat prèviament pels experts dels estats membres el passat mes de desembre. Brussel·les havia proposat la seva autorització després de conèixer la valoració de l'Agència Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA), que va concloure que el seu consum era "segur". Ara, qualsevol producte que inclogui grills, haurà d'estar ben etiquetat per assenyalar qualsevol possible reacció al·lèrgica. 

Encara que a Europa aquesta autorització sigui sorprenent, l'entomofàgia (el consum d'insectes) és molt popular en altres indrets del món: des del continent asiàtic, Àfrica, bona part d'Amèrica del Sud i Oceania. El fet de menjar determinats insectes és totalment normal per ells i quelcom habitual en la seva cultura: per això, és possible que en alguns països t'ofereixin vi de formigues, xocolata amb grills (que ja podrà ser una realitat també a Europa), galetes amb erugues... També són molt comunes les farines fetes a partir de pols d'insectes. 

Alimentació més sostenible 

L'autorització de grills, llagostes i cucs forma part de l'estratègia de la UE 'De la granja a taula', amb la qual s'intenta anar cap a un sistema alimentari més sostenible, identificant noves fonts de proteïnes alternatives. Per altra banda, el reglament sobre els nous aliments de la UE va entrar en vigor el gener de 2018 i des de llavors l'EFSA ha rebut moltíssimes sol·licituds per aprovar nous aliments. Aquests han estat ben variats: des de derivats de plantes, algues, fruites no autòctones i insectes comestibles com ara els grills. 

"De la granja a taula" és una de les iniciatives claus, segons la Comissió Europea, del Pacte Verd Europeu. Amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica d'ara fins al 2050 (el que es coneix com a Net Zero) , aquesta estratègia vol col·laborar en l'evolució del sistema alimentari actual cap a un model més sostenible, sempre tenint en compte la seguretat alimentaria, on intervé l'EFSA, i la qualitat dels aliments. Els seus principals objectius són garantir que hi hagi prou aliments i que siguin assequibles i nutritius; reduir a la meitat l'ús de plaguicides i fertilitzats; augmentar la qualitat de la terra dedicada a l'agricultura, promoure un consum d'aliments i unes dietes saludables més sostenibles; reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments; lluitar contra el frau alimentari i millorar el benestar dels animals.