La Conferència de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic és a pocs dies d'acabar i, a hores d'ara, ja s'ha publicat un esborrany de l'acord final que indica que els compromisos climàtics pel 2030 hauran d'esperar a la pròxima trobada

L'esborrany mostra, un acord que reconeix que els països hauran d'augmentar els seus compromisos climàtics pel 2023, però sense establir quin serà el full de ruta a seguir pel que fa a la reducció d'emissions i limitar l'escalfament global a 1,5 graus de mitjana. 

Crítiques de les ONG

Clarament, les ONG no estan satisfetes amb aquesta falta de concreció. Critiquen, doncs, que el compromís es basi "en la bona voluntat" i el text "convidi" i "animi", però no es faci referència a la "urgència real que la ciència apunta" ni a "la responsabilitat històrica diferenciada dels diferents països". Creuen que, si se segueix en aquesta línia, "s'estaran allunyant del concepte d'equitat i drets humans".

"Una puntada de peu"

Per la seva banda, Greenpeace reclama un text "molt més sòlid" en matèria de finançament i adaptació amb "xifres reals" i un pla d'execució. Critica que, mentre l'esborrany demana una eliminació accelerada de les subvencions fòssils i del carbó, l'Aràbia Saudita i Austràlia "treballen per a sabotejar aquesta part abans del final de la conferència".

Així, exigeix als ministres que en els pròxims tres dies Glasgow no donin "una puntada de peu al clima una vegada més". La directora executiva de Greenpeace International, Jennifer Morgan, adverteix que aquest text "no és un pla per a resoldre la crisi climàtica" sinó un acord per a encreuar els dits i que surti tan bé com sigui possible.

Demandes a Ribera 

En l'àmbit espanyol, la delegada d'Ecologistes en Acció a Glasgow Irene Rubiera, adverteix que si aquest esborrany d'acord es converteix en el resultat final del cim "la comunitat internacional haurà perdut una altra vegada l'oportunitat de prendre mesures que compleixin amb les indicacions científiques, en un moment clau de la lluita contra l'emergència climàtica".

Per això, insten la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que es troba en la COP26, que faciliti les negociacions d'adaptació per garantir un programa d'acció "clar" que proveeixi a curt termini d'un full de ruta i un finançament clar i suficient. 

Combustibles fòssils 

D'altra banda, tot i que, per primera vegada, es reclama urgència per accelerar l'eliminació de les subvencions al carbó i els combustibles fòssils, el text publicat, de moment, no inclou cap data per augmentar el finançament de l'adaptació. Es resta a l'espera que pugui ser inclòs als propers esborranys. 

Imatge principal: Protestes a Glasgow amb motiu de la COP26 / Europa Press