El precedent dels grans incendis d'Austràlia entre el 2019 i 2020 ja van ser l'indicador definitiu que alguna cosa anava malament. El coala, sempre a la corda fluixa per poder viure lliure en un hàbitat on se'l respecti, està seriosament amenaçat de perill d'extinció. A la vegada, representa un emblema, una riquesa del continent d'Oceania però també una mancança. Austràlia ha classificat de forma oficial els coales al llarg de bona part de la seva costa oriental com a animal "en perill d'extinció", i aquests marsupials pateixen les conseqüències d'incendis forestals però també de neteja de terres, sequera i malalties. Aquesta classificació, aprovada per la ministra de Medi Ambient, Sussan Ley, permet oferir més nivell de protecció per a aquests animals, en diferents zones del país on el coala està especialment maltractat, com a Nova Gal·les del Sud, el territori de la capital australiana, i Queensland.

Una dècada de lluita

Els conservacionistes diuen que la població de coales ha minvat molt a gran part de l'est d'Austràlia durant les dues últimes dècades. L'animal està a punt d'extinció en aquestes regions. Tot i que han celebrat l'anunci del ministre, també han condemnat la manca de protecció de l'espècie per part de les autoritats fins ara. El coala, símbol arreu del món de l'ecosistema únic d'Austràlia, ja va ser classificat com a "vulnerable" a la costa est fa una dècada. "Estem prenent mesures sense precedents per protegir el coala", va dir el ministre, destacant la recent promesa del govern de gastar 50 milions de dòlars australians (31 milions d'euros) per protegir i restaurar els hàbitats dels coales. Així doncs, han passat de ser "vulnerables a estar en perill d'extinció en menys d'una dècada. Es tracta d'un descens sorprenentment ràpid", va dir Stuart Blanch, especialista en conservació de WWF-Austràlia. "La decisió d'avui és benvinguda, però no impedirà que els coales derivin cap a l'extinció, tret que vagi acompanyada de lleis més dures i incentius perquè els propietaris protegeixin el seu hàbitat, la silvicultura", va afegir.

Els científics evidencien el risc

El Comitè Científic per a les espècies en perill d'extinció, una agència governamental independent, va estimar que la població de coales havia passat de 185.000 el 2001 a 92.000 el 2021. Per a Alexia Wellbelove, de la Humane Society International, els coales de la costa est podrien desaparèixer el 2050 si no es fa res. "No ens podem permetre més neteja de terres", diu. Els estudis de la Australian Conservation Foundation mostren que el govern federal ha aprovat la neteja de més de 25.000 hectàrees d'hàbitat de coala des que l'espècie va ser declarada vulnerable. "Les lleis ambientals d'Austràlia són tan ineficaces que no han aconseguit frenar la destrucció contínua de l'hàbitat dels coales a Queensland i Nova Gal·les del Sud d'una espècie protegida durant aquesta dècada", va denunciar Basha Stasak, responsable de la fundació. "Hem de deixar de permetre que els seus hàbitats siguin arrasats per a mines, habitatges o projectes agrícoles i tala industrial", va afegir. Segons ella, “els focs forestals van ser la gota que va trencar l'esquena del camell. Aquesta ha de ser una crida perquè Austràlia i el govern actuïn molt més ràpidament per protegir l'hàbitat crític del desenvolupament i la neteja del terreny i per abordar seriosament els efectes del canvi climàtic". Com tots els animals, els coales no tenen veu ni poder. Ens correspon prendre les mesures necessàries per protegir-los. Segons les estadístiques. El coala està catalogat com a vulnerable a la Llista Vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), que cataloga espècies en risc d'extinció. També les administracions i les organitzacions animalistes promouen vídeos per conscienciar la població.