La precària situació dels Bombers de la Generalitat ha portat els portaveus del cos ha anunciar "escarnis" contra el president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès. "Ho hem de paralitzar tot. El Departament d'Interior ja no té recursos ni possibilitats per desencallar això", ha assenyalat Antoni del Río, del sindicat UGT, després de no poder concertar una reunió amb el conseller Miquel Buch abans de la seva compareixença d'aquesta tarda al Parlament.

Una cinquantena de bombers s'han concentrat aquest dimecres des de quarts de vuit del matí a les portes d'una conselleria d'Economia blindada pels Mossos d'Esquadra. La negativa policial i la impossibilitat de trobar-se amb algun representant del departament ha provocat que el mig centenar d'efectius traslladés la protesta a la seu del Departament d'Interior amb l'objectiu de forçar una reunió amb el conseller Miquel Buch. "S'han compromès a reunir-se amb nosaltres però no avui", lamentava Lluís Artigas, portaveu del sindicat COS, després de ser atès per membres del gabinet de la conselleria.

La protesta del cos de la Generalitat tenia previst traslladar-se a les portes del Parlament mentre es produïa la compareixença del conseller Buch però, finalment, els representants del cos han comunicat que desconvocaven la concentració a quarts de dotze, en veure els pocs efectius que participaven de la manifestació i després que els Mossos blindessin també la seu del Departament d'Interior. "Ni molt menys estem a prop d'arribar a un acord. Volen que ens cansem", explicava del Río.

Bombers de la Generalitat Conselleria d'Interior Anton Rosa

Els diferents sindicats de Bombers es van reunir aquest dimarts en una trobada on el Govern va posar sobre la taula una proposta "sense recolzament econòmic". "Va ser un altre brindis al sol, una pèrdua de temps", afirmava indignat el portaveu d'UGT. A l'espera de concretar una nova reunió, els representants del cos han anunciat que els objectius de les noves accions que protagonitzarà el col·lectiu seran Torra i Aragonès. "Fins que el president i el vicepresident no se sentin interpel·lats, no hi haurà acord", ha assegurat del Río.

Els Bombers de la Generalitat porten mesos denunciant que la gran majoria dels parcs del cos no té personal ni recursos per respondre a més d'un incendi. El 75% de les seus es troben sota mínims des de principis del passat desembre, fet que comporta que no puguin actuar quan hi ha una segona alerta simultània. Aquest dimecres, fins a cinc parcs estaven tancats per la falta de bombers -entre ells Santa Coloma de Gramenet, Vall d'Aro o Hostalric- i 24 estaven sota mínims d'agents.