L'incendi de Baldomar, al terme municipal d'Artesa de Segre (Noguera) es declara extingit de forma oficial. Els Bombers han comunicat que en les últimes 48 hores no han vist cap fumerola i que, en sobrevolar la zona afectada per les flames amb l'helicòpter, la càmera tèrmica d'aquest tampoc ha detectat cap punt calent. Així doncs, es posa punt final a un dels incendis que més ha preocupat els Bombers i que més territori ha arrasat en l'última setmana, la qual ha estat marcada per la simultaneïtat de focs arreu de Catalunya. 

El passat dimecres 15 de juny, començava a cremar a Baldomar (Artesa de Segre) un foc que, en poc més d'una setmana, ha calcinat 2.683,31 hectàrees, de les quals 2.243,98 són dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) de la Serra del Montsec, segons les dades dels Agents Rurals. Malgrat les xifres resultants, l'incendi tenia potencial per cremar prop de 20.000 hectàrees; però la feina incansable del cos de Bombers, dels Agents Rurals, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i dels incomptables voluntaris ha pogut evitar que aquest foc, encara que greu, esdevingués una veritable tragèdia natural

Els Bombers celebren l'extinció de l'incendi més gros de 2022 a Catalunya

El cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya ha comunicat a través del seu perfil oficial de Twitter, en un to celebratiu, que consideren extingit l'incendi de Baldomar, el més greu que s'ha viscut al llarg d'aquest any a Catalunya per l'elevada xifra de territori afectat.

El passat dilluns 20 de juny, els Bombers anunciaven que l'incendi estava controlat, ja que havien aconseguit mantenir les flames dins el perímetre de 5.000 hectàrees que havien establert, complint així amb els seus principals objectius des que va començar l'incendi. El foc, però, continuava cremant, tot i que ja no ho feia amb la mateixa força ni intensitat amb la dels primers dies, en els quals els especialistes van haver d'organitzar-se i treballar a contrarellotge per tal de donar l'abast i cobrir tots els incendis que s'estaven declarant simultàniament. L'incendi de Baldomar, tot i que ha cremat durant sis consecutius, s'ha donat per extingit després de comprovar que, en les últimes 48 hores, el foc no havia revifat ni hi havia cap punt calent a la zona que pogués suposar un perill. 

Finalitzat l'episodi d'incendis simultanis

Amb l'extinció del foc de Baldomar, els Bombers donen per finalitzat aquest primer episodi d'incendis simultanis, que ha obligat als Bombers, Agents Rurals i ADF's a dedicar-se dia i nit a lluitar contra el foc. Els incendis han coincidit amb una de les onades de calor més fortes registrades a Catalunya, la qual agreujava i dificultava l'extinció dels focs, a més de contribuïr al fet que se n'encenguessin encara més arreu del territori. En una setmana, els Bombers i altres especialistes han hagut d'atendre un total de 240 incendis que han cremat unes 4.000 hectàrees, una mitjana diària de 30 incendis, alguns dels quals eren molt perillosos i requerien una major atenció i més dispositius. Això és, precisament, el que ha succeït amb l'incendi d'Artesa: en sorgir-ne altres amb un fort potencial, com el de Lladurs (Solsonès) o el d'Olivella (Garraf), el cos de Bombers es veia obligat a retirar efectius i enviar-los a altres indrets per tal d'atacar els focs que sorgien de forma simultània. 

No obstant això, l'estratègia adoptada pels Bombers des del primer dia ha aconseguit que, al llarg d'aquesta setmana, l'incendi es considerés controlat, estabilitzat i, finalment, extingit. El conseller Elena va destacar, el passat dilluns, l'entrega, el compromís i sobretot la feina que els equips d'emergència professionals i els voluntaris han dut a terme aquests últims vuit dies.