Els incendis forestals continuen afectant Catalunya. Avui, passats pocs minuts de la una de la tarda, els Bombers han rebut l'avís d'un foc localitzat al massís del Garraf, a Olivella, i q86,73 ha cremat aproximadament 186,73 hectàrees, segons les dades provisionals dels Agents Rurals. Les flames han afectat l'espai natural protegit del massís i potencialment podrien afectar una zona de 1.000 hectàrees. L'incendi s'ha donat per estabilitzat a les onze de la nit; una trentena de dotacions han continuat les tasques d'extinció durant tota la nit. 

El cos de Bombers s'ha desplaçat fins al punt on s'ha iniciat l'incendi, un tram de carretera que connecta una masia amb una altra, segons ha informat l'alcaldessa del municipi, Marta Verdejo. El foc ha començat a cremar a la zona forestal de Can Suriol, ubicada al municipi d'Olivella, a la comarca del Garraf, i ha deixat veure grans columnes de fum entre l'espessa vegetació. El massís del Garraf és un espai natural amb molta massa boscosa, amb una vegetació caracteritzada principalment per densos matollars, pins i margallons (una espècie de palmera petita) i, per aquest motiu, municipis com el d'Olivella presenten un elevat risc d'incendi

50 dotacions treballen en l'incendi

En un primer moment, els Bombers han activat i mobilitzat setze dotacions terrestres i quatre aèries, seguint la mateixa estratègia operativa amb la qual porten treballant des que el passat dijous es declaressin els primers grans incendis forestals. L'estratègia consisteix a fer un "atac inicial contundent", amb el qual intenten minimitzar i alentir la progressió del foc. 

Tanmateix, les condicions meteorològiques d'aquest dissabte, caracteritzades per les elevades temperatures, el fort vent i l'escassa humitat han dificultat les tasques d'extinció d'aquest nou incendi. A les tres de la tarda, gairebé dues hores després de rebre l'avís, els Bombers han comunicat l'ampliació del dispositiu d'extinció de l'incendi d'Olivella. El dispositiu amb què treballen ara consta de 42 dotacions terrestres, d'entre les quals 28 camions i 14 vehicles de comandament, i vuit mitjans aeris. Els mitjans aeris amb els quals treballen són quatre avionetes d'atac i vigilància AVA, dos helicòpters bombarders i dos més de comandament

Des de la primera alerta de l'incendi, a la una de la tarda, el foc ja ha cremat 186,73 hectàrees aproximadament, de les 1.000 de potencial que tenia, segons els Agents Rurals. 

El flanc dret, el que més preocupava a causa del vent

Els cossos de seguretat estan treballant en l'incendi i donant prioritat al flanc dret d'aquest, ja que és el que consideren que té més potencial. El front de l'incendi avança cap a una zona de vinyes, les quals podrien actuar com a tallafocs. El cap de la intervenció dels Bombers d'aquest incendi, Albert Castellet, ha expressat als mitjans que es mostren "moderadament optimistes" respecte a aquest incendi; esperen que el front "acabi morint a les vinyes" en les hores vinents, les quals continuaran sent crítiques, però amb més clemència per part de la meteorologia. No obstant això, els Bombers continuen treballant en el flanc dret del foc, que ataquen "amb una línia d'aigua i amb foc tècnic a la part més avançada". 

La principal preocupació dels Bombers durant la jornada era l'afectació que el fort vent que bufa pogués tenir en l'incendi, perquè podia fer-ne créixer el potencial i que les flames acabin arribant a Avinyonet del Penedès. L'incendi ara mateix està estabilitzat. 

Els Bombers i els Mossos, com a mesura de precaució, han recomanat el confinament dels habitants de les urbanitzacions de Cal Surià i Can Mitjans, properes a l'incendi, en cas que el veïnat "senti molèsties pel fum", el qual és bastant espès. Ambdues urbanitzacions s'ubiquen a Avinyonet del Penedès, municipi al qual es vol evitar que arribin les flames. La carretera local BV-2111 d'Olivella, des de Plana Novella i des del Penedès, ha estat tallada, i les activitats organitzades al Parc del Garraf han quedat anul·lades. La Xarxa de Parcs Naturals recomana no accedir-hi. 

Missatge de tranquil·litat, però mantenint la precaució

L'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als olivellencs i olivellenques que viuen amb preocupació l'avenç d'aquest incendi. Tanmateix, també ha volgut recordar a tothom que "tinguin molta precaució, visquin a Olivella o no". L'alcaldessa ha manifestat que estan en contacte amb el cos de Bombers i molt preocupats per l'evolució de l'incendi

Incendi Olivella Camps
Les columnes de fum que es desprenen de l'incendi d'Olivella són visibles des de diversos punts de la zona. Els Bombers treballen per controlar el flanc dret del foc, mentre que el front avança cap a unes vinyes que podrien fer de tallafocs / Agents Rurals

Incendis a Santa Coloma de Gramenet

Els Bombers han atès un altre focus d'incendi a Santa Coloma de Gramenet, després d'haver rebut l'avís de la crema de vegetació en una zona propera al parc Can Zam. El cos ha desplaçat nou dotacions terrestres i ha comptat amb el suport dels Bombers de Barcelona. A les sis de la tarda, els Bombers han donat per estabilitzat aquest incendi, que ha afectat una àrea de 4,93 hectàrees. 

Incendi CanZam Santa Coloma Gramenet
L'incendi de Santa Coloma Gramenet, a una zona boscosa de Can Zam, ha afectat una àrea de 4,93 hectàrees. / Bombers