No es recorda a Catalunya un incendi com el d’Artesa de Segre. Per la quantitat d’hectàrees cremades, i les que encara cremaran, i els dies seguits de lluita contra unes flames, encara sense control. Aquest dilluns farà sis dies que els Bombers de la Generalitat lliuren una batalla contra el foc, el vent i una geografia molt complicada per intentar mantenir a ratlla l’incendi, dintre de l’eix de confinament que han marcat per evitar que l’incendi de Baldomar, un dels termes d’Artesa de Segre, s’escapi.

🔴 EN DIRECTE: Seguiment de l'evolució dels incendis a Catalunya, en directe

Durant tot el diumenge es va haver de treballar en noves represes i en el flanc oest, que és el que estava més obert i amenaçava els eixos de confinament establerts. Es va reforçar la presència al flanc esquerre, que és el que cremava obertament. Segons les darreres dades del Cos d’Agents Rurals, l’incendi ha cremat 2.700 hectàrees. D’aquestes, 2.500 són de vegetació forestal i 200, de vegetació agrícola.

Durant tota la nit han treballat a la zona 52 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat per intentar contenir les flames en la zona marcada pels tècnics especialistes en la lluita contra el foc. Per tal d’ajudar en l’extinció de les flames, a més dels mitjans que treballen per terra, amb línies d’aigua, a primera hora també s’han incorporat a l’operatiu mitjans aeris, helicòpters i hidroavions. Si tot va bé, avui es podrà donar per estabilitzat.

Bones notícies a Peramola

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat a dos quarts de vuit del matí l’incendi de Peramola. El foc afectava una zona molt abrupta. Des d’un bon començament, els Bombers es van centrar a atacar-lo dalt d’una cinglera per evitar que s’obrissin els flancs, especialment el dret, que dona a la vall del Segre.

A hores d'ara remullen la zona 42 dotacions terrestres. Les flames ja han afectat unes 123,34 hectàrees, segons els Agents Rurals. D'aquestes, 111,59 forestals i 11,75 agrícoles. A més, un total de 116,94 hectàrees es troben dins l'Espai d'Interès Natural (EIN) Serra d'Aubenç i Roc de Gogul. Un total de 42 dotacions continuen remullant la zona.

Incendi Peramola Olivella
Imatge de la zona de l'incendi de Peramola / ACN

Més de 200 incendis a Catalunya des de dimecres

Catalunya ha patit una mitjana de 50 incendis diaris des de dimecres -uns 200 des de l'inici de l'episodi-, segons les dades dels Bombers de la Generalitat. El president del Govern, Pere Aragonès, ha explicat que el Govern estudia "poder fer més recomanacions" entre dimarts i dimecres, d'acord amb la previsió meteorològica, de cara a la revetlla de Sant Joan. "Aniran en la línia del que cada any anem dient, farem les que siguin absolutament necessàries, però no en farem que no tinguin sentit", ha respost, preguntat per si es plantejaven prohibir fogueres o petards.

Pendents de Sant Joan

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que si es decideixen noves restriccions per Sant Joan no seran generalitzades sinó per territoris, segons la situació i la previsió meteorològica de cada zona. En declaracions a RAC1, ha explicat que Catalunya ha patit una mitjana de 60 incendis des de dimecres.

Per la seva banda, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha reconegut que els Bombers han estat "molt tensionats" aquests dies i han viscut moments de preocupació.