El bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha hagut de sortir de l'església parroquial de Santa Maria de l'Alba, a Tàrrega, escortat pels Mossos d'Esquadra, la Policia Local i alguns feligresos. L'escridassada s'ha convocat aquest diumenge al migdia a la plaça Major per rebutjar les seves darreres declaracions, en què relacionava l'orientació sexual amb l'absència de la figura paterna. Convocada pel col·lectiu targarí per l'alliberament LGTBI, De Transcantó, la protesta ha aplegat més d'un centenar de persones i ha coincidit amb les confirmacions que ha oficiat Novell a la parròquia.

El portaveu del col·lectiu, Marc Andreu, ha dit que cal ''reaccionar davant qualsevol agressió homòfoba i LGTBIfòbica'' i ha afegit que no és el primer cop que reben ''ofenses i faltes de respecte per part de Novell'', el qual, assegura, no s'ha disculpat.

Els concentrats han desplegat pancartes on es podien llegir lemes en contra de l'homofòbia i a favor de la llibertat sexual. Així mateix, s'han pogut sentir càntics com els de ''bisbe dóna la cara'', ''estimem com volem'', ''l'homofòbia té cura, és educació'', o ''bisbe no ets benvingut''. A l'acte no hi ha faltat tampoc banderes de l'arc de Sant Martí, símbol del moviment LGTBI, i també estelades.

Una vegada el bisbe ha pujat al cotxe i ha pogut marxar, un grup de feligresos s'ha abraçat davant dels manifestants i ha fet una pregària.

Des que el cap de setmana passat Novell va fer aquestes consideracions en la glossa dominical, han estat múltiples les mostres de rebuig. El primer va ser l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, que va anunciar que el proper ple de la Paeria debatrà una moció per declarar Novell persona no grata a la capital de la Segarra. Des de l'Ajuntament de Solsona també s'han rebutjat les declaracions de Novell i l'Ajuntament de Tàrrega, que també forma part de la diòcesi, ha reprovat les paraules del bisbe.