La Bisbal de Falset és un petit municipi de la comarca del Priorat, a Tarragona, i té poc més de 200 habitants. Ara, l'Ajuntament del municipi ha demanat un canvi de nom per, segons assegura l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), diferenciar-se de la localitat de Falset, que és la capital de la comarca. L'IEC, en un comunicat, explica que ha rebut la sol·licitud per realitzar un informe "previ a l'inici de l'expedient per canviar el nom del municipi de la Bisbal de Falset per la Bisbal de Montsant". 

El consistori creu que si el seu municipi es diu la Bisbal de Falset "el determinatiu Falset podria fer pensar en l'existència d'alguna mena de dependència administrativa respecte d'aquell municipi". Per evitar aquesta confusió, l'Ajuntament proposa que "el determinatiu es refereixi al referent geogràfic més significatiu de la comarca, la serra de Montsant", com ja fan alguns altres municipis de la comarca com Cornudella de Montsant o Morera de Montsant.

Altres municipis que han canviat de nom pel mateix motiu

L'Institut d'Estudis Catalans recorda altres canvis de noms sol·licitats per municipis catalans, com Cabrera d'Igualada per Cabrera d'Anoia, Fogars de Tordera per Fogars de la Selva, Guàrdia de Tremp per Guàrdia de Noguera o Guardiola de Berga per Guardiola de Berguedà. Amb tot això, l'IEC confirma que la Comissió d'Onomàstica és favorable al canvi sol·licitat per la Bisbal de Falset perquè, apunta, "la funció dels determinatius toponímics, encara que no sigui d'ús habitual, és precisament la de distingir i identificar clarament la localitat a què es refereixen i perquè el nom de Montsant ja s'aplica històricament com a determinatiu en municipis de la comarca del Priorat". Així doncs, la forma la Bisbal de Montsant queda aprovada per l'IEC.

El municipi votarà en una consulta popular

Un cop rebuda l'aprovació de l'IEC, l'Ajuntament de la, per ara, Bisbal de Falset, ha informat de la convocatòria d'una consulta popular per al canvi de nom. Per això, l'Ajuntament demana tres voluntaris majors d'edat i empadronats al poble que tinguin disponibilitat "durant tot el dia del 28 d'abril per formar part de la mesa electoral". A més, caldran cinc persones més per formar la comissió de seguiment de la consulta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!