La Bisbal de Falset ja no es diu així. Aquest petit municipi d'uns 200 habitants passa a conèixer-se amb el nom de la Bisbal de Montsant, un canvi de toponímia que pretén distingir la denominació del poble amb la capital de la comarca i evitar dubtes sobre la dependència administrativa amb Falset. El nou nom vol destacar el vincle amb la serra i el riu homònim de Montsant, com tenen també els municipis de Cornudella o la Morera. A tot Catalunya hi ha tres Bisbals, la Bisbal de l'Empordà, la Bisbal del Penedès i la Bisbal de Falset, a la qual es va afegir el complement del partit judicial l'any 1858, per diferenciar-les.

La decisió no està exempta de polèmica, perquè l'ha emprès el mateix Ajuntament, que compta amb la majoria absoluta dels cinc regidors de Junts al plenari, després que la consulta popular del passat abril acabés en empat. El consistori ha engegat ja el tràmit per canviar el nom del poble, ja que compta amb l'informe favorable de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) al canvi de denominació. L'aprovació s'ha publicat aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i s'obrirà el termini d'informació pública a partir que l'anunci surti també al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona.

La consulta popular sobre el canvi de nom de la Bisbal de Falset va celebrar-se el 28 d'abril, i sorprenentment va acabar en empat. Amb una alta participació del 80,3% del cens cridat a les urnes, un total de 78 persones van optar per mantenir la denominació original, mentre que unes altres 78 van votar a favor de canviar-la per la Bisbal de Montsant, i tres van votar en blanc. Després d'aquest inesperat resultat, l'alcalde Òscar Vidal va notificar que seria l'Ajuntament qui prendria la decisió final sobre el canvi de nom després d'una reunió per valorar la situació.

Un canvi de nom que cau pel seu propi pes

La tinent d'alcaldia Irene Perelló ja va deixar entreveure que la decisió final passaria pel canvi de nom. "Tenim la serra aquí mateix, l'escola es diu Montsant, el riu també, el nostre oli és l'oli Montsacer —Montsant en llatí... llavors, cau pel seu propi pes", va argumentar a l'abril. Quan va afegir-se el complement de 'Falset' el 1858 per diferenciar les tres Bisbals catalanes, no va fer-se amb el vistiplau del poble. "A nosaltres ens va tocar la Bisbal 'de Falset' perquè el partit judicial al qual pertanyem és Falset. Ens va venir de fora", va explicar la tinent. Els canvis en aquest sentit no són nous, i ja han tingut lloc en anteriors ocasions a Catalunya. En són exemples Cabrera d'Igualada per Cabrera d'Anoia, Fogars de Tordera per Fogars de la Selva, Guàrdia de Tremp per Guàrdia de Noguera o Guardiola de Berga per Guardiola de Berguedà.