La Bisbal d'Empordà ha començat a repartir garrafes d'aigua entre els veïns després que la de l'aixeta porti més d'una setmana contaminada per herbicides i no es pugui fer servir ni per beure ni per cuinar, però sí per dutxar-se, rentar els plats o la roba i regar les plantes.

El repartiment prioritza els col·lectius més vulnerables, com la gent gran que viu sola i els desafavorits, a través de Càritas i la Creu Roja. Però tots els veïns que ho vulguin, presentant el DNI, tenen dret a tres garrafes d'aigua de 8 litres. Mentrestant, l'Ajuntament treballa per solucionar –ni que sigui de manera provisional– la contaminació de la xarxa. Els repartiments es fan dilluns, dimecres i divendres i hi participen Càritas, la Creu Roja i Protecció Civil.

L'alcalde, Lluís Sais, ha explicat que estan a l’espera de l’arribada de filtres de carbó actiu des de Bèlgica, que es posaran a la sortida del dipòsit i que permetran reduir els herbicides. Es preveu que triguin uns deu dies en arribar. Mentrestant, els ciutadans passen com poden la situació.

Amb tot, Sais afirma que tot i que l'aigua estigui contaminada, "no es posa en risc la salut". Sí que admet, però, que els nivells de pesticides estan per damunt del nivell que marca la Unió Europea. Ara bé, es troben per sota dels que determina l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A hores d'ara, mitjançant aquest sistema, s'atenen cap a uns 450 veïns de la Bisbal. El cap de Protecció Civil, Joan Antoni Ajenjo, explica que cada dia que hi ha repartiment el consistori "proporciona els palets amb garrafes d'aigua" a les entitats.

Els pesticides, una "contradicció"

Lluís Sais, però, també critica que es permeti la venda dels pesticides que han contaminat l'aigua. De fet, ho considera "una contradicció" per part d'Europa. "Salut deixa ben clar que els nivells d'herbicides actuals no posen en risc la salut del ciutadà; una altra cosa, és que l'aigua no sigui apta perquè els criteris marcats per Europa així ho estableixen", concreta.

"Ara bé, si aquests criteris es fan partint de la base que aquests productes no han d'estar a l'aigua, com és que se'n permet la venda?", es pregunta Sais. Per últim, l'alcalde diu que l'Ajuntament compensarà el rebut de l'aigua. Tot i que deixa clar que, per a la majoria de la població, la que es fa servir per beure i cuinar no representa "més del 10% del consum". "Ara bé, per a aquells que estiguin acostumats a beure aigua de l'aixeta, perquè no se'n poden pagar d'embotellada, farem una estimació aproximada per compensar la despesa", conclou.

Reserves als supermercats

Mentrestant, els veïns i negocis passen com poden la situació. Als bars, per exemple, les cafeteres s'omplen amb garrafes. I els supermercats de la Bisbal ja han fet reserves d'aigua per dies. "El cap de setmana passat ens en vam quedar sense i en vam fer venir dos tràilers sencers a principis d'aquesta", explica Sònia Gamero, encarregada del Novavenda de la Bisbal.

Han arribat a demanar fins a vint carros amb garrafes de 8 litres, que són els que es venen més a lineal. "Hi va haver una mica de caos amb tot plegat; la gent està enfadada i es queixa perquè, a més de comprar aigua, després n'han de pagar el rebut igual", indica l'encarregada.

A més, s'ha de tenir en compte que aquests dies el municipi encetarà la seva festa major. "Ara en tenim un estoc bastant gran perquè la gent no es pugui quedar sense, perquè a més estem en plena època de vacances", precisa l'encarregada.