L'estiu és època de viatges. Molta gent aprofita aquest període de l'any per explorar alguna part del món. Tot i això, sorgeixen alguns dubtes. Més enllà dels visats, preparatius diversos i renovar el passaport per poder creuar fronteres, poden sorgir preguntes. Es segur beure aigua de l'aixeta a Mongòlia o a Veneçuela? I a Bielorússia? La resposta és que no. Així ho indica el mapa elaborat per Globehunters, que ha dissenyat una infografia basada en la informació dels Centres de Control de Malalties i Prevenció (CDC, per les seves sigles en anglès), per saber on es pot beure aigua de l'aixeta i on no. 

safe tap water globehunters

La conclusió final és que els turistes haurien d'evitar beure aigua de l'aixeta en 187 països. Des de Globehunters asseguren que això no implica necessàriament que en aquests llocs l'aigua sigui insegura, només subratllen que el nostre cos no hi estarà acostumat. Des del Centre de Control de Malalties i Prevenció recomanen posar especial atenció i beure sempre aigua embotellada. 

not safe tap water globehunters

I quins són els països més segurs en qüestió d'aigua? "La Unió Europea, Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà i Japó són els més segurs", explica el director de qualitat de l'aigua d'Aigües de Barcelona, Miquel Paraira. "A la resta de països no vol dir que no hi hagi controls sinó que són insuficients. Pot ser o bé perquè tinguin pèrdues o bé fins i tot que es creuï amb la xarxa d'aigües residuals".

Conseqüències de beure aigua de l'aixeta quan no toca

El més comú que pot passar per beure aigua de l'aixeta en països on és desaconsellable és una gastroenteritis. Paraira recorda, però, que hi ha dues maneres de contaminar l'aigua, des del punt de vista microbiològic i químic. Tot i això, insisteix que com a turista el més habitual és a través dels bacteris en l'aigua.

"Cal recordar que no només hem de tenir en compte els perills de l'aigua quan ens la bevem. També hem de pensar en les amanides, per exemple, o aliments que es renten amb aigua de l'aixeta", comenta. Recorda també que en alguns casos és aconsellable rentar-se fins i tot les dents amb aigua embotellada i es recomana anar alerta amb l'aigua de la dutxa. 

Convertir l'aigua en "segura"

De vegades però no es pot accedir a aigua "segura". Si aquest és el cas, hi ha alguns trucs per tal de poder-la beure. Segons els experts de NeoMam Studios, n'hi hauria prou en bullir l'aigua 60 segons per matar el 100% dels bacteris.

En cas de trobar-se a més de 2.000 metres d'altura, recomanen bullir-la tres minuts.