L'Ajuntament de Berga (Berguedà) ha decidit traslladar els concerts de la Patum d'aquest dijous entre les cinc de la tarda i la una de la matinada per complir les mesures cautelars dictades per un jutjat de Barcelona tan sols un dia abans de l'inici de la festa. La resolució impedeix allargar les actuacions més enllà de la 1 de la matinada i limita el soroll dels concerts a un màxim de 80 decibels. A més, s'ha cancel·lat el darrer concert del dia, de PD Siles, programat inicialment per a les 2.45 hores. El consistori assegura que continuaran treballant per resoldre la situació per aquest divendres, perquè també estan previstos concerts després de la 1 de la matinada. Des de l'Ajuntament han descartat canviar l'emplaçament, ja que consideren que és un espai "ampli" que tenia tots els expedients favorables, a excepció de l'acústic. Amb tot, l'alcalde del municipi, Ivan Sànchez, ha considerat que la resolució judicial obre una porta "una mica perillosa no per Berga sinó per qualsevol població de Catalunya" a l'hora de celebrar les seves festes locals.

"El més important és la Patum"

L'Ajuntament de Berga ha garantit aquest dijous que els concerts previstos per la Patum "no se suspendran" malgrat les mesures cautelars. En declaracions abans de la Patum de Lluïment, l'alcalde del municipi ha assegurat que s'esforcen per mantenir els concerts com els tenien previstos i que, en cas que no sigui possible, els adaptaran "a l'horari que ens determini un jutjat de Barcelona", com finalment s'han vist obligats a fer. "Els concerts es faran, acabin a les 4 o a la 1. El més important és la Patum", ha afirmat. Segons Sànchez, 80 decibels és "molt poc" i qualsevol celebració "supera aquesta mesura". "La limitació hi serà, si el jutge no determina alguna altra cosa, avui adaptarem a la 1 i continuarem treballant per demà", ha afegit. En aquest sentit, espera que es tracti d'un cas "anecdòtic i que no es repeteixi". El consistori afirma que ha fet "tots els passos necessaris" per abordar la situació i ja han parlat amb els grups musicals que actuen per modificar-los l'horari. També han agraït a la Generalitat que han fet "tot el que està a les seves mans per revertir la situació".

La Patum 2022

Tot a punt per a la Patum de Berga 2022, que enguany compta amb diverses activitats, passacarrers, Tirabols, concerts i barraques a la ciutat, que s'omple de coets, colors i festa des de dimecres 15 de juny fins al diumenge 19 de juny. Des dels premis a Patumaire de l'any i fins a la Patum de Lluïment, passant per les actuacions de grups com Gertrudis o Smoking Souls, entre d'altres, la Patum de Berga 2022 torna carregada de màgia després de la pandèmia. Si encara no sabeu quin dia anar-hi, us proposem les parts del programa de la festa que no us podeu perdre. Dimecres de Corpus al migdia es dona el tret de sortida a la festa, que comença amb una passada que recorre els principals carrers del barri vell de Berga, encapçalada pel Tabaler, a qui segueixen amb un ball de les dues parelles de Gegants. Es tracta de l'única Patum on no hi ha foc, cosa que la fa ideal per als més petits i per a les persones que prefereixen evitar flames i coets.