Arranca aquest dimecres 29 de maig la Patum 2024 a Berga. Com ja és habitual, aquesta edició arriba amb un programa carregat de cercaviles o passades, concerts, barraques i activitats per a tota la família. Els balls, el foc, els colors… tot el que envolta aquesta festivitat il·luminarà els carrers de la localitat fins al dia final, diumenge 2 de juny. Si no saps què fer a Berga durant aquests dies, a continuació tens activitats destacades. Si no et vols perdre cap detall de la festa, pots consultar el programa de la Patum 2024 amb la llista d'esdeveniments.

🎉 Festes majors a Barcelona 2024: calendari i dates per barris

📅 Festes Majors a Catalunya 2024: calendari amb totes les festes de l'any
 

Què és la Patum?

La Patum, celebrada a la vila de Berga, és una explosió de cultura i tradició que es remunta a més de sis segles enrere. Durant la festivitat del Corpus Christi, que té lloc entre finals de maig i finals de juny, la ciutat es transforma en un escenari vibrant de balls i focs artificials.

Del dimecres 29 de maig al diumenge 2 de juny, els carrers i places de Berga s'ompliran de vida amb diversos actes. Els dimecres i dissabtes, les passades omplen l'ambient de música i alegria mentre les comparses desfilen amb les seves figures emblemàtiques.

Els plats forts de la festa són els dijous i diumenge a la nit, quan tenen lloc les "patums completes". A la plaça de Sant Pere, les comparses fan ballar les figures de foc al ritme dels tambors en un espectacle pirotècnic i cultural únic.

Cada figura té el seu propi ball i simbolisme: l'Àliga, el Tabal, els Torrats, els Xerrameques i els Cossiers. Les comparses, formades per membres de la població, s'encarreguen de la seva representació, transmetent la tradició de generació en generació.

La Patum de Berga va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005, convertint-se en un referent cultural de Catalunya i un espectacle inoblidable per a tots els qui la viuen.

Programa de la Patum 2024

Aquest és el programa de la Patum 2024 a Berga, amb barraques, concerts, passades i coets i esdeveniments per a grans i petits que converteixen aquesta festa en una de les més esperades i populars de Catalunya.

Dimecres 29 de maig

La festa arrenca amb el «Tabal», el pregoner acompanyat d'un gegantesc tambor, recorrent els carrers de la ciutat per anunciar l'inici de les celebracions. Seguit d'això, comença el drama mímic, representant les intenses lluites entre cristians i moros.

El passacarrer o passada de dimecres al migdia recorre els principals carrers del barri vell de Berga. El Tabaler dirigeix la ruta i al seu darrere ballen les dues parelles de gegants al so de la música de la banda. Aquest recorregut és seguit per infants i joves i és l’única passada de la Patum on no hi ha foc.

Dijous 30 de maig

La Patum de Lluïment, que se celebra al migdia del Corpus, és un espectacle més serè i controlat en comparació amb la resta de la festa. En aquesta "Patum de gala", totes les comparses, excepte els Plens que actuen exclusivament a la nit, surten a la plaça una per una per realitzar la seva dansa tradicional. Un cop finalitzada la ronda de balls, amb la participació de totes les comparses, comença la part dels Tirabols. En aquest acte, les dues Guites i les dues parelles de gegants comparteixen la plaça mentre la gent balla al ritme de la música.

Divendres 31 de maig

Es duu a terme una versió adaptada per a nens, amb la Patum infantil de «lluïment» al migdia i la Patum infantil «completa» a la nit. Tot i que l’activitat comença molt abans amb els assajos diaris durant dues setmanes, La Patum Infantil se celebra el divendres de Corpus. La canalla de Berga representa la seva pròpia Patum a la plaça de Sant Pere amb les figures adaptades als infants.

Dissabte 1 de juny

El passacarrer o passada de dissabte al vespre recorre els principals carrers del barri vell de Berga, arribant fins a l’hospital. També s’atura a les 11 places tradicionals de la ciutat de Berga i en 4 punts escollits per les 4 parelles d’administradors (que representen els antics barris de la ciutat).

El Tabal dirigeix la ruta i cada cop que s’atura es fa “un salt” a la plaça o davant del lloc escollit per les parelles d’administradors. Cada salt consisteix en una encesa i ball de Maces, una de Guites i un ball de Gegants. Entre salt i salt, les comparses van avançant pel recorregut ballant al so de la música.

Diumenge 2 de juny

Al migdia té lloc la Patum de Lluïment, és la Patum “de gala”, una Patum tranquil·la i que es viu de manera força mesurada pel que fa a la disbauxa. Totes les comparses excepte els Plens (només surten de nit) hi són convocades i surten a fer la seva dansa una sola vegada cadascuna i de manera consecutiva. Quan acaba aquesta ronda, i ja totes les comparses han fet la seva actuació, s’inicien els Tirabols on les dues Guites i les dues parelles de Gegants comparteixen la plaça mentre tothom volta al so de la música.

Concerts de la Patum 2024: així seran les barraques a Berga

Divendres, la primera actuació serà a les 18.30 hores i està previst acabar l’última a les 3 de la matinada. El programa és aquest:

  • 18.30 hores. Pep i María José Músics
  • 21.30 hores. Esperit de Vi
  • 23.00 hores. Les Testarudes
  • 1.30 hores. Xavi Sarrià

I dissabte, coincidint amb l’últim passacarrer de les comparses, el primer concert arrencarà a les 21.00 hores i l’últim acabarà a les 5 de la matinada. Aquests són els concerts:

  • 21.00 hores. Els Catarres
  • 23.00 hores. Figa Flawas
  • 1.00 hores. La Ludwig Band
  • 3.00 hores. Las Que Faltaband
  • 4.30 hores. DJ Destor (que també punxarà entre concert i concert, durant tota la nit)