La polèmica per la publicació d'un llibre firmat per Benet XVI i el cardenal Robert Sarah en qui es defensava el celibat sembla haver-se conclòs després que el purpurat guineà hagi accedit a la petició del papa emèrit d'eliminar la firma i la seva foto del volum.

El volum firmat per Benet XVI i Sarah, un dels principals líders de la facció conservadora que critica cada moviment de Francesc, va ser considerat per alguns una ingerència i pressió al papa argentí davant de la pròxima decisió que haurà de prendre sobre la proposta d'ordenar homes casats sorgida del recent Sínode sobre l'Amazònia.

El volum, titulat De profondeurs de nos coeurs (Des del profund del nostre cor) estava previst que es publiqués avui dimecres per l'editorial Fayard i portava en portada els noms tant de Benet XVI com de Sarah i la foto d'ambdós. Per això, immediatament es va desencadenar la controvèrsia sobre el fet que el papa emèrit, que havia promès quedar en silenci després de la seva renúncia el febrer de 2013, hagués participat en un llibre d'aquest tipus.

Petició papal

Finalment el papa emèrit no firmarà el llibre. L'històric secretari de Benet XVI i la seva persona de màxima confiança des de la seva renúncia, l'arquebisbe George Gaenswein, ha confirmat que Benet XVI "mai no va aprovar cap projecte d'un llibre amb doble firma" amb el cardenal Sarah. Va explicar que "el papa emèrit sabia que el cardenal estava preparant un llibre i li havia enviat el seu text sobre el sacerdoci autoritzant-lo a fer l'ús que volgués", però que "no havia aprovat cap llibre amb doble firma ni havia vist la portada".

Gaenswein, actual Prefecte de la Casa Pontifícia, entén que "es va tractar d'un malentès sense posar en dubte la bona fe del cardenal Sarah" i que el text que Benet va enviar al cardenal "és el seu, però no (és autor) dels altres textos", que són la introducció i les conclusions. Davant de la polèmica, el papa emèrit va sol·licitar ahir dimarts al cardenal Sarah que contacti als editors perquè treguin el nom com a coautor del llibre i la seva firma també de la introducció i de les conclusions, petició a la qual ha accedit el cardenal guineà.

Acceptació

Davant del contundent desmentiment del secretari personal de Benet XVI, el cardenal guineà va fer marxa enrere i a Twitter va anunciar que "considerant les controvèrsies que han provocat la publicació del llibre es decideix que l'autor serà el cardenal Sarah amb la contribució de Benet XVI" i va agregar que "la resta dels textos quedaran igual".

La polèmica va esclatar dilluns a la nit alguns mitjans, entre ells el Corriere della Sera, van publicar una exacta versió filtrada per una persona que no va voler identificar-se i que es va definir propera al pontífex emèrit en la qual s'assegurava que "Benet XVI no ha escrit el llibre a quatre mans amb el cardenal Sarah" i que es tracta "d'una operació editorial mediàtica, de la qual Benet no vol formar part i és totalment aliè." El cardenal Sarah va rebutjar les acusacions, si bé finalment ha decidit  rectificar a petició de Ratzinger.

Per a alguns, aquest cas s'ha tornat a tractar d'un intent de manipular a un fràgil Benet XVI, que a l'abril complirà 93 anys, per l'àrea més conservadora de l'Església i enfrontada a Francesc. Mentrestant, el cas suscita també el debat sobre la falta d'una normativa que reguli la figura del papa emèrit per evitar aquest tipus de polèmiques.