Nova polèmica al Vaticà arran de la publicació d'un nou llibre firmat per Benet XVI i el cardenal Robert Sarah, un dels principals líders de la facció conservadora que critica cada moviment del papa  Francesc, en el qual es defensa el celibat davant de la decisió que haurà de prendre el papa argentí sobre la proposta d'ordenar homes casats sorgida del Sínode sobre l'Amazònia.

Dilluns a la nit es va desencadenar una autèntica guerra interna al Vaticà quan alguns mitjans, entre ells el Corriere della Sera, van publicar una versió filtrada per una persona que no va voler identificar-se i que es va definir propera al pontífex emèrit, segons la qual "Benet XVI no ha escrit el llibre a quatre mans amb el cardenal Sarah" sinó que es tracta "d'una operació editorial mediàtica, de la qual Benet no vol formar part i és totalment aliè."

La mateixa font anònima va explicar que el Benet XVI "només va posar a disposició de Sarah un text sobre el sacerdoci que estava escrivint" i que "no sabia res de la portada d'un llibre, ni l'havia aprovat".

Difamació de gavedad extrema

Aquestes declaracions del suposat entorn de Ratzinger van provocar una dura reacció del cardenal prefecte del Culte Diví, el cardenal Robert Sarah, que va assegurar a Twitter que acusar-lo de mentir eren "difamacions d'una gravetat extrema". "Aquesta nit dono les proves de la meva estreta col·laboració amb Benet XVI per escriure aquest text a favor del celibat. Parlaré demà  si és necessari", va afegir Sarah, que va publicar les fotos de tres cartes que li va enviar Benet.

En les missives es corrobora que Benet XVI va enviar un text sobre el sacerdoci i que l'autoritzava a publicar-ho "de la manera que tenia prevista", però no especifica en cap moment si es tracta d'un llibre on a més apareix una introducció i una conclusió firmada per ambdós.

La polèmica va esclatar aquest diumenge quan es va anunciar la publicació del llibre firmat per Benet XVI i Sarah en el qual es defensa el celibat front davant de la decisió que haurà de prendre el papa argentí sobre la proposta d'ordenar homes casats sorgida del Sínode sobre l'Amazònia.

Ingerència de Benet XVI?

El volum, publicat en francès per Fayard i titulat Des del més profund dels nostres cors (Des profondeurs de nos coeurs), arribarà a les llibreries demà dimecres, mentre el Papa acaba la seva exhortació apostòlica després del Sínode de l'Amazones, el que per a molts es tracta d'un moviment per posar pressió a Francesc.

Benet XVI

Van sorgir així, de nou, les acusacions que Ratzinger, de 92 anys, que des de fa anys es limita a breus aparicions gravades o fotografiades per algun periodista o amic que li ha anat a visitar, en les quals gairebé mai no realitza declaracions i s'observa que parla amb gran dificultat, pot ser manipulat per l'àrea més conservadora de l'Església, enfrontada a Francesc.

Però també es planteja l'evident problema de definir la institució del papa emèrit i de com i on s'han de publicar els seus escrits.