L'Hospital Universitari de Bellvitge es situa com el centre de l'Estat espanyol amb més activitat en l'àmbit d'implantació d'assistències ventriculars de llarga durada (cors mecànics). L'any passat es van implanat 15 cors mecànics arreu de l'Estat i 8 els va posar Bellvitge

L’ús d’assistències ventriculars de llarga durada està experimentant un auge en els darrers anys arreu del món pels bons resultats d’aquests dispositius i per la manca de suficients donants de cor per a trasplantaments. A partir de demà i fins dissabte, els millors experts nacionals i internacionals en aquest camp se citaran al “VII curs internacional d’assistència circulatòria mecànica i noves tecnologies en la insuficiència cardíaca avançada”, organitzat per l’Hospital Universitari de Bellvitge per afavorir el debat de casos clínics i presentar les darreres novetats en la implantació i maneig d’aquests dispositius.

L’única opció per a pacients que no poden ser trasplantats

Les assistències ventriculars o cors mecànics són sofisticades bombes col·locades a la cavitat toràcica del pacient que porten la sang del ventricle esquerre del cor a l’artèria aorta. L'aparell es connecta mitjançant un cable que passa per sota de la pell amb unes bateries externes i un monitor que el malalt ha de portar sempre a sobre per controlar que tot vagi bé. Es pot implantar de forma temporal, a pacients que esperen un trasplantament de cor, o de forma definitiva, a persones per a les quals el trasplantament està contraindicat, i que no tindrien cap expectativa de vida sense l’existència d’aquest dispositiu. Bellvitge ha col·locat 6 dispositius com a pont per a un trasplantament i 2 com a teràpia definitiva el 2017.

“Les assistències que s’implanten de manera temporal permeten que el pacient que està en llista per ser trasplantat de cor pugui esperar en bones condicions a casa seva –explica el doctor José González Costello, cardiòleg de l’Hospital de Bellvitge–. En aquelles persones que no poden ser candidates a un trasplantament, un cor mecànic és la diferència entre la vida i la mort”.

“Tecnològicament, hi ha hagut una gran millora amb sistemes cada cop més durables i amb molt poques complicacions clíniques, el que els farà competir probablement amb el trasplantament en un futur no molt llunyà”, assegura el doctor Albert Miralles Cassina, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge.

L’Àrea del Cor de l’Hospital de Bellvitge ha estat pionera i impulsora des de fa anys de l’ús de dispositius mecànics d’assistència ventricular. És centre referent en trasplantaments i assistències ventriculars mecàniques per a una població de 2,5 milions de persones i està acreditat com a centre assistencial d’excel·lència per la Societat Espanyola de Cardiologia i com a centre internacional de referència per a la formació i l’entrenament d’especialistes en la matèria.

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, amb 33.000 altes anuals. Acreditat com a centre de tercer nivell, disposa de tecnologia i expertesa professional per realitzar els procediments assistencials més complexos. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya. Ha estat nou vegades TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat.