Continuen les protestes. Ja fa diversos mesos que, davant l'ofensiva judicial contra el català a les escoles amb l'amenaça de la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la societat s'està mobilitzant per fer sentir el seu rebuig a la deriva actual. Aquest dissabte s'ha viscut a Barcelona una mostra més de la voluntat social, amb una massiva protesta que ha recorregut els carrers cèntrics de la ciutat. 8.000 persones segons els organitzadors, 1.700 segons la Guàrdia Urbana, han protestat contra l'acord firmat per ERC, Junts, PSC i comuns que pretén defensar la immersió lingüística, però que significa el reconeixement del castellà com a llengua vehicular.

La manifestació, convocada per nombroses organitzacions socials, polítiques i sindicals, ha començat a les 18 hores a la plaça Sant Jaume, un espai que s'ha anat omplint a mesura que passaven els minuts i arribava l'hora acordada. Aleshores, la plaça, plena de gom a gom, ha començat a buidar-se a mesura que els assistents han començat a dirigir-se cap a la Via Laietana. El recorregut ha continuat lentament per l'avinguda Isabel II, amb l'objectiu d'arribar al Parlament de Catalunya. Els assistents han pogut entrar al Parc de la Ciutadella, però no han pogut apropar-se gaire a l'edifici institucional, perquè un extens dispositiu policial ho ha impedit completament. A quarts de vuit, els organitzadors ja han donat la mobilització per acabada i només un grupet d'una vintena de persones s'ha quedat cridant consignes animadament.

mani barcelona catalan lengua escuela inmersion  - joan mateu parra

Crits contra Cambray, ERC i Junts

Durant tot el recorregut els manifestants han cridat nombroses consignes en defensa de la immersió lingüística, l'educació pública i la independència. Un dels clams més sonats, però, s'ha dirigit al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que ha rebut en diverses ocasions, i s'ha exigit la seva dimissió. També els dos partits independentistes principals, ERC i Junts, han estat víctimes d'algunes proclames, com ara "Govern i tribunals, botxins per igual" i "Esquerra i JuntsxCat, la paciència s'ha acabat". Molts dels presents també portaven estelades i senyeres, i han clamat per la República Catalana: "Sense independència no hi ha llengua".

 

La mobilització ha estat convocada sota el lema 'Per la pública i el català, defensem la llengua!' per nombroses entitats independentistes i sindicals, entre les quals hi havia la CUP, l'ANC, Òmnium Cultural, COS Intersindical, USTEC i la CGT. En declaracions als mitjans, la diputada de la CUP Dolors Sabater ha criticat amb contundència l'acord que reconeix el castellà a les aules i ha demanat al Govern que retiri la proposta de llei. "Estan comprant el marc de Ciutadans i el Partit Popular", ha avisat. La vicepresidenta d'Òmnium, Mònica Terribas, ha criticat que l'acord que reconeix el castellà s'hagi fet d'esquena als docents. "Òmnium té el termòmetre per veure que si no hi ha consulta a la comunitat educativa, no es pot defensar i blindar la immersió lingüística". I la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, ha recordat que el sindicat ja va mobilitzar-se el 23 de març en contra de la sentència del 25%, en un mes marcat per les vagues educatives. Entre els assistents també s'ha vist la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, i l'exconseller Quim Forn.

 

Manifestacions a tots els Països Catalans

La de Barcelona només ha estat una de les protestes que hi havia convocades per aquest dissabte als Països Catalans. A València i Palma de Mallorca també s'han vist mobilitzacions en defensa del català, tot i que amb menor assistència, en el marc d'una campanya conjunta. A Perpinyà també n'hi havia una de planejada, però que finalment s'ha suspès pel mal temps.