Un centenar de persones s'han manifestat aquest matí al passeig Lluís Companys, davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en protesta contra la sentència que estableix que hauran d'ingressar a presó els assaltants de la llibreria Blanquerna, seu de la Generalitat a Madrid, l'onze de setembre del 2013. Els manifestants duien pancartes com "Gloria eterna a los 14 de Blanquerna" i han reclamat repetidament l'absolució dels agressors. Entre els convocants hi destacaven partits com la Falange Nacional.

Amenaces

Un dels oradors ha atribuït la condemna dels assaltants a un complot del Govern català: "Aquesta cova de lladres anomenada Generalitat de Catalunya no pararà fins a empresonar tots els patriotes". La portaveu de Democracia Nacional a Barcelona ha amenaçat els soberanistes: "Aquesta trama que heu planificat servirà perquè el poble espanyol es desperti i hàgiu de pagar pels vostres crims", ha dit. Durant els manifestos també s'ha pogut sentir que estan disposats a continuar actuant com en l'assalt a Blanquerna. "No hem de pensar que ens poden empresonar o matar, perquè no hi ha res millor que defensar Espanya", han assegurat. Durant les intervencions també s'han dirigit insults contra el diputat d'ERC a Madrid Gabriel Rufián i s'ha posat en dubte el paper de Joan Carles I i de Soraya Sáenz de Santamaría, de qui han dit que "amb la negociació que ha posat en marxa [amb la Generalitat] nosaltres serem els únics que complirem condemnes".

Manifestació paral·lela a Madrid

Paral·lelament, amb la mateixa convocatòria, a Madrid s'han manifestat alguns centenars de persones, al davant de la Llibreria Blanquerna, que estava tancada i protegida per furgonetes de la Policia Nacional. Algun d'ells duien banderes espanyoles amb la bandera franquista i d'altres mostraven eslògans xenòfobs. Han proferit crits a favor de la unió d'Espanya i d'exaltació dels assaltants de la llibreria.

Inusual condemna

Els 15 ultradretans jutjats van assaltar el Centre Cultural Blanquerna durant la celebració de la Diada, l'onze de setembre del 2013, tirant gas mostassa i amenaçant i agredint els assistents. Al febrer del 2016 l'Audiència Provincial de Madrid només va condemnar 15 acusats a penes d'entre sis i vuit mesos, molt inferiors a les que reclamava la Fiscalia. Però després d'un recurs presentat per la Fiscalia, el Tribunal Suprem ha elevat notablement les penes dels agressors, en aplicar-los l'agreujant de discriminació ideològica. La sentència dictada imposa pel delicte de desordres públics, en concurs ideal amb el d'impediment del dret de reunió, la pena de 2 anys i 10 mesos de presó a tots els acusats. El Suprem condemna també pel delicte de danys ocasionats en béns de propietat pública: 1 any i 1 mes de presó i multa de 15 mesos –en apreciar el mateix agreujant d'actuar per motius ideològics discriminatoris i l'atenuant de reparació del dany– per a dotze dels acusats. En dos casos l'alt tribunal agreuja lleugerament les penes: a Jesús Fernando Fernández el condemna pels dos primers delictes a 2 anys i 11 mesos. I a Juan Luis López García a 3 anys de presó. A aquests dos els imposa, a més, 1 any i 2 mesos de presó i multa de 18 mesos a Jesús Fernando Fernández; i també 1 any i 2 mesos de presó i multa de 16 mesos a Juan Luis López García. En el cas de Fernández, el Suprem aplica la circumstància agreujant de reincidència i en el de López contempla la rellevància de la seva actuació. D'aquesta forma, els ultradretans hauran d'ingressar a presó per complir les seves condemnes.